User:Straw

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
Project revmade beginners kits
Kitje1.jpg
Het verzinnen en samenstellen van 2/3 originele kitjes voor absolute beginners qua elektra/computer dingen. Doelen: betaalbaar (minimaal 1 kitje onder 2 euro; met wat begeleiding binnen 20-30 min in elkaar te zetten door een leek; aansprekend (dus bijv. customizable, grappige functie/uitstraling, evt ergens nuttig voor) en origineel/zelf samengesteld. Alle ideeën, initiatieven etc zijn welkom!
Status Initializing
Contact Straw
Last Update 2017-06-15

Idee 1: Sirene

Ideetje, creeer een "sirene" gebaseerd op een 74LS132 quad 2-input NAND met schmitt trigger inputs, ( €1,-) en een paar weerstanden en condensatoren en een klein (Piezo) luidsprekertje. Je kunt hiermee verschillende type sirenes bouwen. Mahjongg (talk) 00:21, 19 April 2017 (CEST)

Het bovenstaande kan ook met de CD4093/HEF4093/MC14093. Daar hebben we er heel veel van op voorraad. De chip kost minder dan 50 cent en hoeft niet persé op 5V te draaien. Alles tussen 3 en 15V is wel ok! Er zijn trouwens heel veel leuke schakelingen te maken met deze chip. User:Ralph_Benadski

yeah tegenwoordig is een CMOS chip zinvoller, in mijn jeugd verkocht ik kleine 7413 gebaseerde sirenes die gevoed werden met een 4.5V battery, in feite was dat het eerste ontwerpje dat ik bedacht had en verkocht. Blijkbaar was het idee niet uniek want ik heb het later vaak terug gezien, meestal met een 4093 in plaats van een 7413. Zoals in dit schemaatje. Met een paar bedrading wijzigingen (jumpers of zo) kun je verschillende types sirenes nadoen.Mahjongg (talk) 23:20, 23 April 2017 (CEST)\

4093 based simple two tone siren.png


Brainstorm-lijstje

Nog een paar van mijn ideetjes

Hier nog een drietal ideetjes: Mahjongg (talk) 11:35, 15 May 2017 (CEST)

  • LED chaser, gebaseerd op een CD4047, dit IC kost maar iets van 50 cent, verder nodig vier (of acht) LEDjes drie weerstanden en een kleine condensator, werkt op een 9V battery of iets dergelijk. LEDjes lichten een voor een op, van links naar rechts in onderstaand voorbeeld. Je kunt ook twee LEDjes in serie zetten, voor acht LEDjes die elkaar "nazitten", en als je ze in de juiste volgorde in een cirkel zet krijg je een "windmolentje". Erg simpel en dus goedkoop, maar met een leuk en populair effect.

P.S. Op breadboard getest, en werkt.

LED CHASER.PNG

  • 8x8 LED array animatie bestuurd door een OTP ROM, een paar counters en een analoge multiplexer. Een bitmap editor geschreven in Python code genereert de binaire data voor de ROM, en (alle kanten op) scrollende tekst en speciale effecten zoals "exploderend vuurwerk" en "spiralen" en vele andere effecten, alleen beperkt tot de fantasie van de ontwerper, zijn mogelijk.

Erg lage componenten kosten (iets van €4.50 euro voor de aansturings-elektronica), de OTP kost namelijk maar €1.50, (en benadski heeft er een buis van vol) en de drie andere IC's kosten elk maar circa 50 cent. Zoals je onder kunt zien is dit een heel simpel ontwerp. Een kant en klaar 8x8 LED array kost ongeveer 7 euro, maar het kan ook met een 8x5 array, of bijvoorbeeld een 7x5 LED matrix van circa 4 euro, of met 64 losse LED's. Ook een LED kubus met 4 x 4 x 4 LED's behoort tot de mogelijkheden.

8x8 led sequencer.PNG