Corona

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search

Revspace heeft de volgende maatregelen getroffen om de corona risico's te beperken:

Huidige regels

Basis

 • Maximale bezetting: 20 mensen (opgeschort tot de volgende golf)
 • Extra ventileren vanaf een bepaald aantal aanwezigen
 • Thuis blijven bij nieuwe ziekteverschijnselen
 • Check consent voordat je binnen iemands 1,5 meter komt (of draag een mondkapje)

Regel 0 geldt ook voor de coronaregels: de beperkingen die zijn vastgelegd in dit reglement, gelden (tenzij anders aangegeven) op het gehele terrein van Sector V (dus ook buiten).

Bezetting/ventileren per ruimte

 • Maximale bezetting:
Ruimte Max. aantal mensen Opmerking
ramen dicht ramen open
Gehele space (totaal) 10 geen maximum incl. bezoekers
Lounge 6 10 De lounge heeft geen zinnige afzuiging!
Werkplaats 2 4 +1 doorloop
Sparkshack geen maximum Afzuiging aan.
Je mag uitchecken, in dat geval telt aanwezig in sparkshack niet mee als aanwezig in de space.
Buiten geen maximum svp uitchecken ivm telling
 • Als de space vol is, moeten mensen die al meer dan 6 uur op de space zijn, vertrekken om ruimte te maken voor iemand anders. Tussen je spacebezoeken zit minstens 2 uur.
 • In de hoofdruimte zijn geen ramen die open kunnen; doe de ramen van de lounge en werkplaats open, en ook de tussendeuren.

Uitzonderingen

 • Uitzondering op thuis blijven bij nieuwe klachten: behalve als het door bijv. hooikoorts komt en je corona-zelftest negatief is

Andere maatregelen

Hoe je als deelnemer helpt:

 • Draag het beste mondkapje dat je kunt krijgen, met zo min mogelijk (liefst helemaal geen) luchtkieren tussen het mondkapje en je gezicht. Er liggen diverse soorten mondkapjes bij de ingang; je mag er gratis eentje pakken.
 • Kom alleen binnen 1,5 meter van iemand anders als je toestemming van die hebt.
 • Doe een zelftest voordat je naar de space wilt komen, als je recent iets risicovols hebt gedaan.
  • Heb je moeite die te betalen, dan kun je de zelftest declareren via revbank (max 3 €)

Aanpassingen:

 • Nieuwe wasbakken om je handen te wassen met zeep en water
 • Verbeteringen van de ventilatie van de hoofdruimte (te weinig bij volle space)
 • Grote HEPA luchtreinigers in hoofdruimte en keuken

Aanpassingen die alweer zijn opgedoekt:

 • We hebben de open/dicht status van de site gehaald
 • De indeling van de space is aangepast i.v.m. veiligheidsafstand
 • We hebben grote transparante platen opgehangen tussen werkplekken
 • Er zijn markeringen aangebracht om de 1,5 m te visualiseren
 • De bestuurders blijven ook zo veel mogelijk thuis, en houden daarom toezicht via tijdelijk geplaatste camera's.
 • Alle evenementen zijn afgelast danwel uitgesteld
 • Mondkapjesplicht
 • We eten met grotere groepen buiten ipv binnen

Update: 12 februari 2024 n.a.v. bestuursbesluit

Omdat in de lounge nu ook een luchtreiniger staat (GhettoBlast), vervalt de verplichting om de ramen te openen als je daar met een enkele mensen bent. De lounge heeft vrijwel geen ventilatie, dus de CO2 zal wel enorm oplopen, maar de luchtreiniger filtert vaste deeltjes, waaronder virusdeeltjes, uit de lucht alsof er goede ventilatie is.

Net als de andere luchtreinigers, wordt ie automatisch geschakeld met de spacestate en is het de bedoeling dat die continu aan staat als de space open is.

Update 4 september 2023 n.a.v. passeren drempelwaarde

Het is zo ver: de nieuwe golf is gestart. :(

In de tussentijd hebben we niet genoeg aanwezigen gehad om te beoordelen of onze ventilatie (met de ramen open) meer dan 20 mensen aankan, dus het limiet dat nu weer geldt, zal weer 20 zijn.

(Bij het feestje waren er ongeveer 42 mensen, maar daarbij hebben we met passieve thermische ventilatie via het trappenhuis gewerkt en dat kan meestal niet. Daarom zijn de mooi lage CO2-waarden van die dag niet representatief en niet bruikbaar.)

Update 31 juli 2023 n.a.v. bestuursbesluit

TL;DR: voorlopig nmax = ∞ i.v.m. coronaluwe periode; blijf ventileren.

De coronacijfers zijn nu al een paar maanden stabiel op een relatief laag niveau, wat de ruimte geeft om de limiet op het aantal aanwezigen op te schorten tot de volgende golf. In de tussentijd kunnen we dan data verzamelen en op basis van de CO2-metingen bepalen hoeveel mensen onze ventilatie aankan.

Om te bepalen of de volgende golf is gestart, kijken we naar de rioolwatermetingen. Boven de 350 stellen we dat de nieuwe golf gestart is, en voeren we weer een limiet in. Bij een lokale uitbraak kijken we misschien naar de lokale cijfers in plaats van de landelijke. Als we in de tussentijd hebben gezien dat we met de ventilatie en de ramen open een goed CO2-niveau kunnen behouden, dan kan dat limiet hoger zijn dan het limiet dat we tot nu toe hebben gehad (20 aanwezigen).

Corona is stabiel, maar nog niet voorbij en helaas ook niet ongevaarlijk - althans, niet voor iedereen. Het blijft belangrijk om goed te ventileren om de kans op besmetting klein te houden. Open daarom de ramen als het druk wordt op de space, en open er nog meer als de ledbanner vraagt om extra ventilatie.

Update 27 april 2023 n.a.v. bestuursbesluit

Ventilatie met open ramen is voldoende gebleken voor ~20 aanwezigen. We verhogen daarom de limiet.

Update 21 oktober 2022 n.a.v. aanschaf luchtreinigers en bestuursbesluiten

Een mondkapje draag je o.a. voor de veiligheid van anderen om je heen. Niet iedereen vindt dat nodig en sommige mensen denken dat het niet werkt. De discussie over nut en noodzaak maakte zo veel los, dat we hebben gezocht naar een alternatief. Vandaag hebben we 2 grote luchtreinigers in werking gesteld: een in de hoofdruimte, een in de keuken. In eerste instantie staan ze 24/7 aan. Later gaan we kijken naar bijv. mee-schakelen met de spacestate.

De luchtreinigers zijn een aanvulling op (en geen vervanging van!) ventilatie, en helpen om de aerosolconcentratie laag te houden, en daarmee om de kans op besmetting op grotere afstand te verkleinen. Het is wel een compromis, want mondkapjes werken beter (namelijk ook op korte afstand).

Let op: dit dus werkt NIET op korte afstand. Afstand houden wordt dus weer wat belangrijker voor wie corona wil voorkomen, dus CHECK CONSENT voordat je zonder mondkapje dichtbij iemand anders komt.

Mondkapjes zijn nu dus niet meer verplicht. En de limiet op het aantal mensen in de keuken vervalt. Beide wijzigingen zijn vanwege de luchtreinigers en dus ook afhankelijk van dat ze daadwerkelijk aan staan.

Tot slot wat veronderstelde FAQs:

Ding maakt geluid en gebruikt stroom. Mag ik 'm uitschakelen of op de lage stand zetten?
Nee.
Hoe werkt een luchtreiniger?
Het is een ventilator met een HEPA-filter. In dit geval met een heel groot HEPA-filter zodat de luchtsnelheid en daarmee de herrie beperkt blijft.
Hoe kan de luchtreiniger een alternatief zijn voor de mondkapjesplicht?
De hoeveelheid aerosol in de lucht wordt flink verlaagd door de verdubbeling van de ventilatie (de som van afzuiging en filtering). Dat is naar schatting ongeveer hetzelfde effect als wanneer alle andere mensen een standaard rechthoekig mondkapje type IIR dragen. Die "chirurgische" mondkapjes vangen een deel van het uitgeademde aerosol, maar lang niet alles (een FFP2 vangt wel bijna alles).
Dus het is nu zonder mondkapje net zo veilig als vroeger met?
Nee, het is nu minder veilig op korte afstand van iemand die besmettelijk is, in vergelijking met de situatie dat diegene een mondkapje draagt. Een mondkapje filtert de lucht bij de bron, terwijl ventilatie en filtering alleen de gemiddelde concentratie kunnen verlagen. Het blijft dus veiliger om een mondkapje te dragen, vooral als dat een goedpassende FFP2 is. Het is niet meer verplicht, maar nog wel een goed idee. Bovendien wordt afstand houden weer wat belangrijker.
Alleen als je zelf een mondkapje draagt en wat afstand houdt, is het met het filter erbij even veilig voor jezelf als wanneer iedereen een mondkapje zou dragen. Als je niet ziek wilt worden, blijft het dus raadzaam om het beste mondkapje te dragen dat je kunt krijgen.
De machine vervangt dus als het ware de mondkapjes van anderen, niet die van jezelf.
Zijn er nog andere voordelen van een luchtfilter?
Ja, het filtert fijnstof uit de lucht, dus denk aan fijnstof van het snelwegverkeer en aan pollen. Dat is fijn voor mensen met hooikoorts of een stofallergie. Aangezien we ook ventileren en dus fijnstof van buiten naar binnen trekken, wordt het niet nul, maar wel sterk verminderd.
Hoe zit het met de lounge?
Onveranderd: raam open bij gebruik van de lounge, maximaal 3 personen.
Wat voegt een mondkapje nog toe?
Uitgeademde lucht wordt niet direct afgezogen of gefilterd, maar blijft een tijdje in de lucht hangen. Hoewel de kans met afzuiging en luchtfiltering kleiner is, is dat geen garantie tegen besmetting. Met een goedpassend FFP2-mondkapje verminder je de hoeveelheid aerosol die je inademt met minstens 92%, waardoor je dus minstens 12,5x zo veel even besmettelijke lucht kunt inademen voordat je besmet raakt, ten opzichte van wanneer je geen adembescherming draagt. En je beschermt ook anderen die bij je in de buurt komen.
Wat voegt afstand houden nog toe?
De concentratie aerosol is heel veel groter dichtbij de bron. (Vergelijk het met een ander aerosol: spuitverf. Hoe verder van de spuitbus, hoe minder verf je ziet, omdat het verdund is.)
Lucht neemt niet de kortste route naar de ventilator, maar mengt binnen enkele meters vrijwel volledig met de omgevingslucht. Dat zorgt voor verdunning waardoor de lucht op grotere afstand minder besmettelijk is. Afzuiging en filtering van de lucht voorkomen dat het ophoopt.
Er zijn ook theorieën over besmetting op korte afstand via speekseldruppels in je ogen. Het is niet bekend of dat een relevant risico is.
Waarom zit er een sticker "hou droog, niet sprayen" op?
HEPA-filters verliezen een flink deel van hun filterefficientie als ze nat zijn geweest, en ze kunnen al helemaal niet tegen alcohol. De filters zijn duur en we willen graag dat ze lang meegaan. Spuit dus nooit alklanet, water, alcohol, of iets anders op de luchtreiniger.

Update 3 oktober 2022 n.a.v. passeren drempelwaarde

tl;dr: mondkapje verplicht wegens sterk toegenomen risico

Het aantal ziekenhuisopnames is weer flink aan het oplopen. Dat is een duidelijk signaal dat het daadwerkelijke gezondheidsrisico door het coronavirus weer groter is geworden.

Zoals aangekondigd zouden we de verplichting om een mondkapje te dragen om anderen te beschermen weer invoeren wanneer een zeker getal voorbij de 75 zou komen. Op die manier blijft de space ook bruikbaar voor wie zich ziek worden niet kan permitteren, of wie gewoon geen zin heeft in een week ziek zijn en dan langzaam revalideren.

Dat getal, het 7-daags gemiddelde van het aantal COVID-19-gerelateerde ziekenhuisopnames per dag, staat nu op 86. Niemand weet hoe ver het zal stijgen en hoe lang dat gaat duren, we kunnen alleen maar hopen dat het een klein golfje blijft, en dat dat getal snel weer onder de 50 komt. Vooralsnog stijgt het echter nog.

Het is zo'n 5 weken geleden dat we de mondkapjesplicht vanwege het afgenomen risico tijdelijk hadden opgeschort, daarom nog even een herhaling van de regels:

 • mondkapje verplicht in de space
 • geen stoffen/wasbare mondkapjes
 • uitzondering 1: maaltijd eten in de keuken met de ramen open
 • uitzondering 2: even snel een slok of hap nemen
 • uitzondering 3: als je de enige in de hele space bent

Het is voor niemand leuk, maar voor een aantal mensen wel enorm belangrijk. Bedankt voor je begrip!

Er zijn op dit moment geen plannen voor andere maatregelen zoals verplicht afstand houden of het verder beperken van het maximum aantal aanwezigen (momenteel 16). De space is dus in principe normaal bruikbaar zoals je gewend bent, maar dan wel met een ding op je neus.

Update 28 augustus 2022 n.a.v. passeren drempelwaarde

Het einde van de huidige golf (waarin helaas ook veel bevriende hackers tijdens MCH2022 besmet zijn geraakt), lijkt in zicht. De WHO roept op om méér te doen tegen corona, maar voor nu is de teller onder de grenswaarde van 50 gezakt, en mogen bij RevSpace de mondkapjes weer even af.

We bepalen het risiconiveau, en daarmee of we mondkapjes verplichten, aan de hand van de statistiek. Als het 7-daags gemiddelde van het dagelijkse aantal corona-ziekenhuisopnames boven de 75 komt, worden de mondkapjes bij RevSpace weer verplicht. Uiteraard weet niemand of het begin van het nieuwe schooljaar een dergelijk effect zal kunnen hebben. /s

De verplichting om een mondkapje te dragen wordt voorlopig dus weer ingetrokken bij de space. Ze blijven echter een goede manier om jezelf en anderen te beschermen, samen met stevige ventilatie en afstand houden.

Update 29 juni 2022 n.a.v. passeren drempelwaarde

tl;dr: mondkapje verplicht wegens sterk toegenomen risico

Wie het nieuws volgt, heeft 't al gezien: COVID-19 is terug van nooit weggeweest. Het aantal ziekenhuisopnames loopt snel op, er is alweer zowat 3x zo hoog als het laagste punt van het afgelopen dal. Dat is een duidelijk signaal dat het daadwerkelijke gezondheidsrisico door het coronavirus weer duidelijk groter is geworden. Dat allemaal ondanks de zo geroemde mildheid en het warme weer.

Zoals aangekondigd zouden we de verplichting om een mondkapje te dragen om anderen te beschermen weer invoeren wanneer een zeker getal voorbij de 75 zou komen. Op die manier blijft de space ook bruikbaar voor wie zich ziek worden niet kan permitteren, of wie gewoon geen zin heeft in een week ziek zijn en dan langzaam revalideren.

Dat getal, het 7-daags gemiddelde van het aantal COVID-19-gerelateerde ziekenhuisopnames per dag, staat nu op 76. Niemand weet hoe ver het zal stijgen en hoe lang dat gaat duren, we kunnen alleen maar hopen dat het een klein golfje blijft, en dat dat getal snel weer onder de 50 komt. Vooralsnog stijgt het echter nog.

Het is alweer ruim 7 weken geleden dat we de mondkapjesplicht vanwege het afgenomen risico tijdelijk hadden opgeschort, daarom nog even een herhaling van de regels:

 • mondkapje verplicht in de space
 • geen stoffen/wasbare mondkapjes
 • uitzondering 1: maaltijd eten in de keuken met de ramen open
 • uitzondering 2: even snel een slok of hap nemen
 • uitzondering 3: als je de enige in de hele space bent

Het is voor niemand leuk, maar voor een aantal mensen wel enorm belangrijk. Bedankt voor je begrip!

Er zijn op dit moment geen plannen voor andere maatregelen zoals verplicht afstand houden of het verder beperken van het maximum aantal aanwezigen (momenteel 16). De space is dus in principe normaal bruikbaar zoals je gewend bent, maar dan wel met een ding op je neus.

Update 16 mei 2022 n.a.v. bestuursbesluit

Op zaterdag 18 juni zal de organisatie ("orga") van MCH2022 een grote meeting houden bij RevSpace. Hiervoor verlenen we een uitzondering op de maximumbezetting. Het zal deze dag waarschijnlijk moeilijk zijn om afstand te houden, en er komen waarschijnlijk veel meer mensen dan het ventilatiesysteem aankan.

Update 6 mei 2022 n.a.v. passeren drempelwaarde

Vanaf nu begint er een periode dat je op de space geen mondkapje hoeft te dragen als je dat niet wilt. De verplichting komt terug als het weer de verkeerde kant op gaat met corona in Nederland. (Voor details, zie onderaan deze mail.)

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames door+met covid-19 is onder de 50 per dag gekomen (lopend 7-daags gemiddelde), wat voor ons de grenswaarde was waarbij we de mondkapjesplicht zouden intrekken. Dat betekent dat ten opzichte van de piek van ongeveer 6 weken geleden, het aantal ernstige-covid19-gevallen met zo'n 85% is afgenomen; we doen de aanname dat het aantal besmettingen en daarmee ook het risico evenredig zijn gedaald. Het is in de praktijk echter geen zwart/wit-verhaal waarbij het van de ene op de andere dag ineens veilig is, want zo'n grenswaarde blijft toch altijd arbitrair.

Corona is niet voorbij en goede mondkapjes blijven nuttig om jezelf en anderen te beschermen. Niet iedereen wil of kan zich het risico van (herhaalde) covid-19 of long covid veroorloven. Overweeg alsjeblieft om voorlopig sowieso een mondkapje te blijven dragen in de buurt van mensen die zichzelf tegen deze ziekte proberen te beschermen.

Als de teller weer boven de 75 komt, voeren we de mondkapjesplicht opnieuw in op de space. De ziekenhuisopnames lopen zo'n 2 weken achter op de besmettingen zelf, en de teller die we hanteren is een 7-daags gemiddelde en dus ook vertraagd. Tegen de tijd dat die stijging van 50% t.o.v. de eerdere grenswaarde toch weer wordt gehaald, is er dus mogelijk echt serieus wat aan de hand. Laten we hopen dat dat voorlopig niet aan de orde zal zijn, en we kunnen genieten van een relatief risicoarme zomer! :)

Update 5 mei 2022 n.a.v. bestuursbesluit

Een heel kleine wijziging: we gaan de actuelere cijfers van NICE rechtstreeks gebruiken in plaats van via het overheidsdashboard. Waarschijnlijk duikt het getal deze vrijdag onder de 50.

Flimpie heeft de berekening die we gebruiken met het resultaat op https://hillebrand.io/zkhstat.html geplaatst (bedankt!). Ten tijde van dit schrijven is het precies 50. Mogelijk gaat de teller nog ietsje omhoog voordat ie omlaag gaat door achterstallige statistieken die alsnog worden verwerkt.

Update 11 april 2022 n.a.v. bestuursbesluit

tl;dr: nog niet, maar als het meezit binnenkort wel.

De meest zichtbare coronamaatregel op de space is de verplichting om een mondkapje te dragen. Dat was een heikel punt bij de invoering en dat is het nog steeds. Steeds vaker krijgen we de vraag wanneer wij die verplichting opheffen, vaak vergezeld van uitleg over dat corona tegenwoordig milder is, en dat mensen die dat willen zichzelf wel kunnen beschermen.

Er zijn nog heel veel besmettingen en ook veel ziekenhuisopnames. Daardoor is het wat ons betreft nog te vroeg om te stoppen met elkaar beschermen. De space is er immers óók voor mensen met een kwetsbare gezondheid, voor mensen die een kwetsbaar persoon in hun nabijheid hebben, en voor mensen die gewoon niet ziek willen worden vanwege de risico's die dat nog steeds met zich meebrengt. Met een heel hoge besmettingsgraad in de bevolking is het heel moeilijk om jezelf te beschermen als anderen er niet aan meedoen.

Maar de besmettingsgraad wordt niet meer rechtstreeks gemeten, mensen gaan niet meer naar de GGD voor een PCR-test; dat is vandaag afgeschaft. Wel is er een vertraagde indicator, namelijk het aantal ziekenhuisopnames. Op dit moment is dat nog heel hoog, al gaat het de afgelopen weken gelukkig hard omlaag.

We vervangen daarom de oude grensvoorwaarde die gebaseerd was op het aantal positieve tests in de regio, door eentje gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames in het land: wanneer dat lopende weekgemiddelde onder de 50 ziekenhuisopnames per dag uitkomt, trekken wij de verplichting om een mondkapje te dragen in. Mocht het onverhoopt weer slechter gaan, dan komt de mondkapjesplicht vanaf de 75 weer terug. We weten dat ongeveer de helft van de corona-opnames nu toevallige bijvangst is en dat "slechts" de helft van deze mensen puur vanwege hun covid19 wordt opgenomen, maar dit is dus het getal waarmee we gaan werken.

Momenteel staat die teller op 147, maar als de huidige trend zich doorzet zit ie over enkele weken op de 50. Het zou ook weer de andere kant op kunnen gaan, en daarom houden we het goed in de gaten.

Update 27 maart 2022 n.a.v. bestuursbesluit

We versimpelen de coronaregels voor bezoekers:

 • Het vooraf aanmelden/reserveren van gasten vervalt
 • Gasten moeten voortaan worden ingecheckt/uitgecheckt (met een nickname/pseudoniem)
 • Geen onderscheid meer tussen deelnemer/gast voor n (het aantal aanwezigen)
 • Geen onderscheid meer tussen kind/volwassen
 • Geen onderscheid meer tussen kort/lang bezoek

Er waren 16 mensen toegestaan op de space, verdeeld als 14 deelnemers + 1 aangemeld bezoek + 1 kort bezoek. Dat wordt nu gewoon 16 mensen, ongeacht de verdeling. Hoewel er nu wel weer meer bezoekers op de space mogen zijn, ontvangen we nog geen groepen.

Voorheen kon/mocht je alleen jezelf inchecken via de terminal. De software is aangepast: er is nu een aparte optie voor het inchecken van een gast. Ontvang je een gast, dan moet je die inchecken via de terminal (of met het programma doei op shell of je eigen computer). Gaat de gast weer weg, dan check je die weer uit.

De beperkingen omtrent gasten hadden te maken met de lage capaciteit van de space, zodat externe bezoekers niet ten koste zouden gaan van plek voor eigen deelnemers. Maar de capaciteit is verhoogd en na een aantal versoepelingen inmiddels voldoende gebleken ten opzichte van waar deelnemers behoefte aan hebben (n is altijd ruim onder nmax gebleven), dus dat geeft weer ruimte om meer bezoekers te ontvangen. We hebben nog wel een beperking op het totaal aantal mensen in de space, vanwege de ventilatie-capaciteit (die we goed in de gaten houden met CO2-sensoren) en zodat iedereen die dat wil, afstand kan blijven houden. We zitten immers nog altijd midden in een enorme corona-golf.

Update 11 maart 2022 n.a.v. bestuursbesluit

Kleine wijziging omdat we inmiddels weten dat de ventilatie nog steeds goed gaat (CO2-concentratie bouwt niet op) met 7 mensen: pas vanaf 11 mensen (voorheen 8) hoef je de ramen te openen. Dit getal schuiven we evidence based steeds wat verder op. (Bij gebruik van de keuken, lounge, en werkplaats al eerder (zie tabel), want de ventilatie daar is nog net zo slecht als het was.)

Update 1 maart 2022 n.a.v. bestuursbesluit

Kleine wijziging omtrent verkoudheidssymptomen, o.a. omdat het hooikoortsseizoen dit jaar vroeg begint: we zeiden de afgelopen tijd dat je met dergelijke symptomen sowieso thuis moest blijven, maar als je een andere verklaring én een negatieve zelftest hebt, mag je vanaf nu ook met een snotneus gewoon weer naar de space.

Update 28 februari 2022 n.a.v. eerder besluit

Nieuwe bureaus!

We hebben nieuwe bureaus in de hoofdruimte! De oude waren 100 cm diep en da's in deze tijd een beetje krap, zeker als mensen ook nog voorover hangen over hun laptop. De nieuwe bladen zijn 2x80 cm diep met nog 20 cm ertussen. Aangezien iedereen die daar behoefte aan heeft nu op ruim 1,5 meter van elkaar kan zitten, geeft dat ook weer meer capaciteit. We verhogen de capaciteit van de space: nmax = 14.


Update 25 februari 2022 n.a.v. eerdere besluiten

Vandaag gaan de eerder aangekondigde versoepelingen in. Wij blijven vooralsnog wel voorzichtiger en dus veiliger dan wat de overheid verplicht stelt: het einde van de mondneusmaskerkapjesdinges-verplichting komt bij RevSpace nu nog niet. Datzelfde geldt voor ventilatie: de regels omtrent open ramen en aantal mensen per slechtgeventileerde ruimte houden we ook aan. Corona mag dan wel door vaccinatie en mutatie wat minder heftig geworden zijn, het absolute risico is momenteel door de hoge besmettingsgraad wel behoorlijk hoog en morgen begint carnaval. Er komen ook mensen met onderliggende (en vaak onzichtbare!) ziektes op de space, maar voor totaal gezonde mensen is een "milde" ziekte vaak ook echt geen pretje.

Zoals aangekondigd mag je vanaf vandaag met wederzijdse instemming weer minder dan 1,5 meter van elkaar zitten. Check voordat je iemands persoonlijke ruimte betreedt even of die het daarmee eens is. Aangezien een aantal mensen inderdaad geen afstand meer zullen houden, geeft deze wijziging ook wat extra capaciteit, en verhogen we het aantal deelnemers dat tegelijk op de space mag zijn naar nmax = 12.

Volgens de huidige planning komen de nieuwe bureaus voor de hoofdruimte komende maandag. Daarna gaat nmax naar 14 omdat je dan ook tegenover elkaar kunt zitten mét anderhalve meter afstand.

We houden de situatie in de gaten en hopen dat de ziekenhuisopnames en besmettingen blijven dalen. In de tussentijd: kom lekker hacken, en hou 't veilig.

(Bijgewerkt op 25 februari om 19:43, omdat er de verkeerde getallen stonden (nmax 2 te hoog).)

Update 13 februari 2022 n.a.v. aankomende persconferentie

Vooruitlopend op de komende persconferentie hebben we alvast een aantal besluiten genomen. We versoepelen weer een beetje, en hebben daarbij ook een plan voor de nabije toekomst. We gooien niet in 1 keer alles open, daar leent de huidige situatie zich naar ons idee nog niet voor.

1. We versoepelen hoe we omgaan met de tijdslimiet van 6 uur. Die gold tot nu toe als algemene limiet, maar vanaf nu pas als de space vol is. Dat wil zeggen dat je na 6 uur wel op de space mag blijven, maar plaats moet maken voor een ander zodra de 10e deelnemer incheckt. Na 6 uur begint dus een soort van bonustijd.

Om te zorgen dat dat soepel gaat, vragen we je om wel na 6 uur alvast op te ruimen en schoon te maken en alleen nog aan simpele dingen te beginnen, zodat je niet meer dan 10 minuten nodig hebt om te vertrekken.

Deze verandering gaat meteen in.

2. Als (indien + wanneer) de overheid aankondigt de 1,5-meter-plicht te laten vervallen, vervalt die ook weer bij RevSpace: met wederzijdse instemming mag je minder/geen afstand houden. Check, voordat je iemands persoonlijke ruimte betreedt, even of die het daarmee eens is. Dus als je tegenover iemand gaat zitten aan een tafel die maar 1 meter diep is, maar ook als je naast iemand wilt zitten aan dezelfde tafel, doe dat dan alleen als de anderen binnen je cirkel van anderhalve meter (radius dus) dat okay vinden. Afstand houden blijft wel de veiligere optie en veel mensen hebben goede redenen om voorzichtig te willen blijven.

Als deze plicht inderdaad komt te vervallen (wat bij de persconferentie pas helemaal zeker zal zijn), verhogen we ook het aantal deelnemers dat tegelijkertijd ingecheckt mag zijn naar nmax = 12.

3. We hebben andere tafels besteld voor de hoofdruimte. Voor ieder huidig bureau van 200x100 cm zijn er straks twee werkbladen van 200x80, zodat je op ruim 160 cm afstand tegenover elkaar kunt zitten. (Op de foto zie je een tussenschot; die laten we zeer waarschijnlijk weg.) Zodra deze tafels er zijn, verhoogt dat weer de capaciteit van de space: nmax = 14. We verwachten dit eind februari, en houden je natuurlijk op de hoogte.

4. Als de vorige stap qua ventilatie goed gaat (wat wij zullen beoordelen aan de hand van de CO2-metingen) bij een volle space, zetten we de volgende stap: nmax = 16. De capaciteit van de space is dan ook weer op het peil dat we de tijdslimiet durven af te schaffen. Zodra het zo ver is, laten we dat nog weten.

5. De mondkapjesplicht blijft bij RevSpace vooralsnog gehandhaafd. Ook regels die niet expliciet in deze update zijn benoemd, blijven zoals ze zijn.

Update 6 februari 2022 n.a.v. bestuursbesluit

Beste deelnemers, we zien de mogelijkheid om het aantal uren dat je op de space kunt doorbrengen iets te verruimen. Vanaf heden kun je de space 6 (zes) uur aaneengesloten gebruiken.

Veel plezier met 20% extra spaceplezier en tot snel!

namens het bestuur, Sebastius

Update 25 januari 2022 n.a.v. persconferentie

Het aantal besmettingen is, in de bewoording van Minister Ernst Kuipers, "torenhoog". En Rutte zei ook dat de versoepelingen van vandaag tot veel meer besmettingen zullen leiden, met alle gevolgen van dien. Wij jojo'en gewoon mee, en staan weer een hogere bezetting toe: 10 deelnemers. De maximum verblijfsduur gaat van 4 naar 5 uur.

We gaan ook weer beperkt open voor bezoekers: 1 met een maximum van 30 minuten, plus 1 vooraf aangemeld.

10+1+1 is minder dan bij de vorige grote versoepelingen (dat was 12+2). Dat is omdat nu de verplichting om 1,5 meter afstand te houden, wel blijft. Daardoor mag je niet met 2 mensen aan 1 tafel zitten, en is er minder capaciteit.

Hou er alsjeblieft rekening mee dat een besmetting met het coronavirus nog steeds heel gevaarlijk kan zijn. Doe alles wat je kunt om te voorkomen dat je (opnieuw) corona krijgt en dan iemand anders aansteekt:

 • Afstand: kan iets niet met 1,5 meter afstand, doe het dan niet.
 • Mondkapjes: gebruik de beste die je kunt krijgen en verdragen. Zoals eerder aangekondigd: geen stoffen en wasbare meer.
 • Ventilatie: vanaf 8 (voorheen 6) mensen op de space, ramen open.
 • Zelftests en quarantaine, en sowieso thuisblijven als je nieuwe symptomen hebt.
 • En als je nog 'n prik tegoed hebt, ga 'm halen.

Update 14 januari 2022 n.a.v. persconferentie

Tijdens de persconferentie-nieuwe-stijl van de rijksoverheid zijn er versoepelingen aangekondigd, en daar gaan we ondanks de risico's graag in mee. De space is met alle maatregelen immers al snel een van de veiligere manieren om samen te komen.

RevSpace gaat terug naar de regels zoals die golden per 12 november 2021, oftewel: open voor maximaal 5 deelnemers (met ieder eventueel een huisgenoot erbij), een maximum van 4 uur per spacebezoek, en 1 deelnemer (of 2 huisgenoten) per tafel. Overige bezoekers zullen helaas nog wat langer moeten wachten.

Afstand houden blijft verplicht. Mondkapjes blijven ook verplicht, maar hierbij geldt een aanscherping: geen stoffen/wasbare mondkapjes meer. Redelijke en goede mondkapjes bevatten over het gehele oppervlak van het mondkapje een statisch geladen filter dat aerosol uit de lucht plukt. We hebben redelijke mondkapjes bij de ingang liggen voor wie die zelf nog niet heeft.

Droeg je uit milieu-overwegingen een wasbaar mondkapje? Weet dan dat je een wegwerp-mondkapje gerust meerdere keren kunt dragen totdat ie kapot gaat of zichtbaar/ruikbaar vies wordt. Je doet er natuurlijk wel goed aan om 'm altijd schoon en droog te houden.

Kun je een goed mondkapje dragen, zoals bijvoorbeeld FFP2, dat goed op je gezicht aansluit zonder luchtkieren, doe dat dan alsjeblieft. Tot slot voeren we een nieuwe uitzondering in voor de verplichting om een mondkapje te dragen op de space. Als je in je eentje op de space bent (n = 1), hoef je geen mondkapje op als je in de hoofdruimte aan tafel zit. In andere ruimtes, of als er meerdere mensen aanwezig zijn, of als je door de space beweegt, draag je natuurlijk wel een mondkapje.

Al deze versoepelingen gaan meteen in. Het reserveringssysteem geldt dus niet meer.

Update 18 december 2021 n.a.v. ingelaste persconferentie

Harde lockdown; alle niet-essentiële dingen gaan dicht. En hoe essentieel wij de space ook vinden, ook RevSpace gaat dicht :(

Praktisch gezien betekent dit dat de regels die dagelijks van 17:00 t/m 5:00 golden vanwege de clockdown, vanaf nu 24/7 gaan gelden. Bij de persconferentie is 14 januari genoemd als einde, maar er is veel onzekerheid: de lockdown kan ook eerder of later eindigen.

Je kunt met reservering gebruik maken van de space, in je eentje of met een huisgenoot; je spacebezoek duurt maximaal 4 uur. Ook kan er 1 deelnemer tegelijkertijd naar binnen om wat te halen of brengen; in dat geval moet je binnen 5 minuten weer buiten zijn.

De space is niet alleen een werkplaats, maar vooral ook een ontmoetingsruimte. Helaas kunnen die fysieke ontmoetingen nu even niet. Vrijwel iedere avond zitten er revspacers in onze Jitsi, elke dag wordt er gechat op IRC, en we houden contact. Doe je nog niet aan mee aan deze online gezelligheid, voel je dan van harte welkom om er alsnog bij te komen.

Voor de volledigheid herhalen we nog weer dat we graag de space beschikbaar stellen als toevluchtsoord voor wie niet veilig naar huis kan of niet veilig thuis kan blijven. Bij zulke noodgevallen geldt er geen reserveringsplicht en geen tijdslimiet.

NB: hoewel de space "dicht" is tijdens de lockdown, moet je wel de space-state-schakelaar op "open" zetten tijdens je aanwezigheid.

Update 14 december 2021 n.a.v. persconferentie

De clockdown wordt met 4 weken verlengd tot 15 januari.

Update 29 november 2021 n.a.v. mail deelnemer

Het bestuur heeft besloten om het technische limiet van aantal ingecheckte ibuttons tussen 17:00-5:00 te verhogen naar nmax = 2, maar die extra incheck mag nog steeds alléén gebruikt worden om kort iets te halen/brengen, of in geval van een noodsituatie.

Update 26 november 2021 n.a.v. persconferentie

De demissionair premier stelde het deze keer wel heel erg duidelijk: tussen 17:00 en 5:00 gaat "heel Nederland" dicht. Er zijn wel uitzonderingen, maar ons ontbreekt de creativiteit en de wil om de space onder die uitzonderingen te scharen.

Net als tijdens de laatste fase van de "harde lockdown" van de vorige winter/lente zal de space tijdens de sluiting beschikbaar zijn voor 1 deelnemer tegelijkertijd, met verplichte reservering vooraf. Je hebt de hele space voor jezelf, dus gebruik gerust alle tafels.

Wel is het tijdens de dagelijkse clockdown van 17:00-5:00 toegestaan om even snel wat te komen halen of brengen. Ook daarbij: 1 tegelijk. Als er al iemand is, moet je aanbellen om binnen te komen. Als je iets komt brengen of halen, blijf dan alsjeblieft niet hangen voor een praatje, maar ga direct weer naar huis - avond-gezelligheid doen we online.

Overdag (van 5:00 tot 17:00) gelden de maatregelen zoals die nu ook gelden, dus met maximaal 5 deelnemers. Strak om 17:00 ga je naar huis, tenzij jij vooraf gereserveerd hebt.

Deze tijd zal weer erg lastig worden voor bijna iedereen, maar voor sommigen is het soms nog zwaarder. Net als voorheen maken we een brede uitzondering voor noodgevallen. Kun je niet veilig naar huis of kun je niet veilig thuis blijven, dan is de space beschikbaar als toevluchtsoord. Kun je niet naar binnen omdat er al iemand is, bel dan aan, en vertel wat er aan de hand is. Voor noodgevallen in de avond en nacht is er geen reserveringsplicht en geen tijdslimiet.

NB: hoewel de space "dicht" is tijdens de clockdown, moet je wel de space-state-schakelaar op "open" zetten tijdens je aanwezigheid.

Deze extra maatregel gaat bij ons om praktische redenen meteen in.

Update 12 november 2021 n.a.v. persconferentie

Alweer een persconferentie! Alweer een (gedeeltelijke) lockdown! Ja, echt.

De anderhalvemeterplicht komt terug en we gaan bij RevSpace terug naar de regels zoals die van 29 mei tot 26 juni golden, maar dan met een maximum van 5 deelnemers (gebaseerd op de vuistregel dat je 4 mensen thuis mag uitnodigen).

Nieuw zijn:

 • Verplichting om minimaal 1,5 meter afstand te houden is terug. Dus ook als je onderling wat anders zou willen.
 • Eén deelnemer of 2 huisgenoten per tafel
 • Je spacebezoek duurt maximaal 4 uur, tussen je spacebezoeken laat je een gat van minstens 2 uur.
 • We vragen ook van mensen die wél gevaccineerd zijn, om een sneltest te doen voor een bezoekje aan de space, als zij recent iets risicovols hebben gedaan. Van ongevaccineerde mensen (we hopen dat die er niet zijn op de space, want we willen graag dat 100% kiest voor vaccinatie) vragen we uiteraard ook nog steeds om een zelftest te doen voor ieder spacebezoek.

Copy/pasta van 29 mei, met enkele kleine aanpassisngen:

 • Er mogen weer maar 5 deelnemers tegelijk ingecheckt zijn. Je mag eventueel een huisgenoot meenemen.
 • De sparkshack staat nog steeds los van de rest van de space; daar mag nog steeds 1 deelnemer zijn die niet hoeft in te checken, ook eventueel met een huisgenoot erbij.
 • De space is weer dicht voor bezoekers.
 • Als de space vol is, mag je wel even snel iets komen halen. Gebruik de deurbel, want een van de aanwezigen moet de deur voor je openen. Er mag 1 persoon tegelijk voor afhalen naar binnen, en die moet binnen 5 minuten weer weg zijn.
 • Je hoeft niet in te checken om gebruik te maken van binnenpleintje/tuin. Daar geldt geen specifiek maximum aantal mensen zolang het goed lukt om afstand te houden. Er mag er dus 1 tegelijk naar binnen om dingen te pakken of terug te leggen, en je bent daarbij afhankelijk van iemand die de deur voor je wil openen.
 • We moedigen het gebruik van corona-zelftests aan, en vragen je om een zelftest te doen voordat je naar de space komt. Ze zijn inmiddels voor een paar euro per stuk te krijgen bij de supermarkt. Kun je dat niet zelf betalen, dan kun je je zelftest (max. 3 € per stuk) nog steeds declareren via revbank (bonnetje, voorzien van je naam, inleveren).

Om praktische redenen gaan de regels bij ons al ergens komende nacht in, wanneer we de technische wijzigingen doorvoeren. Ze gelden zaterdag overdag dus al.


Archief

Hieronder staan de eerdere updates sinds de eerste van maart 2020. Klik hier rechtsonder op [expand] als je ze wilt lezen.

Update 4 november 2021 n.a.v. persconferentie

Mark en Hugo hebben gisteren weer gesproken: de zorg raakt weer overspoeld en daarom komt de mondkapjesplicht in de meeste publieke binnenruimtes terug, wordt opnieuw gevraagd om 1,5 meter afstand te houden, en moeten veel meer organisaties met CoronaCheck QR-codes gaan werken voor toegang. Daarbij zijn onder andere sportclubs en toneelverenigingen genoemd. Zoals inmiddels gebruikelijk is het volkomen onduidelijk in welke categorie hackerspaces vallen, en moeten we dus zelf weer een interpretatie geven aan de regels.

Op dit moment zien wij geen aanleiding om bij RevSpace te werken met Corona-toegangsbewijzen. Technisch zou dat, omdat deelnemers zelfstandig de space openen zonder dat er personeel aanwezig is, heel lastig zijn om te implementeren. Het kan vast wel, maar het werpt veel vragen op die we liever negeren. Door de bestaande maatregelen op de space, zoals de algemene mondkapjesplicht, ventilatie met open ramen, en de beperking op het aantal aanwezigen, denken we dat de space veiliger is dan de meeste locaties, op een manier waar een QR-code nu weinig aan kan toevoegen.

We zijn wel voorstander van vaccinaties en testen. Als je nog geen inenting hebt laten zetten, doe dat dan alsjeblieft alsnog. We willen graag dat 100% van de RevSpace-bezoekers is ingeënt.

Update 25 oktober 2021 n.a.v. bestuursbesluit

We verruimen de beperkingen voor bezoekers. Tot nu toe mocht er 1 bezoeker per kalenderdag naar binnen, met aanmelding vooraf.

Vanaf nu maken we onderscheid tussen kort en lang bezoek, en mag je met aanmelding vooraf ook met 2 bezoekers tegelijk komen, als die bezoekers bij elkaar horen. Daar bovenop is er nu een nieuw concept van een "bliksembezoekje" van maximaal 30 minuten: als de space nog niet vol is, mogen er nog 1 of 2 bezoekers (die bij elkaar horen) tegelijkertijd even op de space zijn, zonder aanmelding vooraf.

Details vind je op de bezoeken-pagina.

Update 25 september 2021 n.a.v. versoepelingen

Einde anderhalvemeterspace

De overheid activeert flinke versoepelingen per vandaag! Zo vervalt de verplichting om 1,5 meter afstand te houden in de meeste omstandigheden. We zijn steeds erg voorzichtig geweest op de space met regels die verder gaan dan het overheidsbeleid, maar we heffen nu de 1,5m-verplichting en 1,5m-inrichting op, omdat we nog wel mondkapjes dragen op de space. (Voor het stoppen daarmee hebben we eerder een drempelwaarde vastgesteld en hoewel dat destijds binnen enkele weken haalbaar leek, werden we helaas geconfronteerd met vroege versoepelingen en daarna een besmettingsgolf waarvan we nu nog steeds in de lange staart zitten.)

Rond begin juni 2020 bouwden we de space om tot anderhalvemeterspace. We hebben toen alles op alles gezet om 1,5 meter zo makkelijk en vanzelfsprekend mogelijk te maken, en waar dat niet zomaar ging, grote schermen opgehangen. Nu gaan we weer terug naar de oude opstelling, maar het is nog steeds wel verstandig om afstand te houden. We weten allemaal inmiddels veel over aerosol en andere druppels, en dat de concentratie dichtbij nu eenmaal groter is dan op een afstandje. De transparante schermen hebben helaas voor wat (gelukkig kleine) verwondingen gezorgd, en uit wat recent onderzoek blijkt dat ze averechts kunnen werken door ophoping van aerosolen. Ook daarom nemen we graag afscheid van de anderhalvemeter-inrichting.

Afstand houden

Afstand houden is nu slechts een "advies", oftewel eigenlijk een dringend verzoek: veel van onze deelnemers willen graag nog extra voorzichtig zijn, en voorzichtig zijn kun je niet alleen, daarvoor ben je afhankelijk van de anderen om je heen. Dat 1,5 m afstand houden niet meer verplicht is, houdt in dat je er met wederzijdse instemming voor mag kiezen om geen/minder afstand te houden. Consent is daarbij het sleutelwoord.

We gaan dus ook nog niet terug naar de oude knusse opstelling met 4 mensen per tafel van 2×1 meter. In plaats daarvan beginnen we voorzichtig met een opstelling waarbij je schuin tegenover elkaar kunt zitten - als je dat allebei okay vindt. Er zijn ook wat werkplekken die naar de muur gericht zijn.

Ventilatie en bezetting

Omdat het is gelukt om de ventilatie van de hoofdruimte te verbeteren, durven we het aan om de maximale bezetting van de space naar 12 te verhogen. De keuken, lounge, en werkplaats hebben nog geen goede ventilatie, maar als je ramen en deuren opent is er wel doorvoerventilatie vanaf de ramen richting de hoofdruimte. Daarom verhogen we ook de maximale bezetting van keuken en werkplaats een beetje, althans in de situatie met ramen open. De lounge blijft voorlopig wel redelijk beperkt.

Camera's

De beveiligingscamera's gaan zoals beloofd weer weg. De coronaregels van de overheid met een verplicht karakter moesten ook kunnen worden gehandhaafd, en wij hebben wat dat betreft gekozen voor thuiswerken. Nu de anderhalvemeter-verplichting eraan gaat, verdwijnt het laatste ding waar we als uitbaters van een ruimte op zouden moeten letten qua corona, en daarmee het bestaansrecht van deze tijdelijke camera's. Dit betekent wel dat we weer wat meer afhankelijk worden van de oplettendheid van aanwezige deelnemers! We kunnen bijvoorbeeld niet meer op afstand checken of de keukenramen dicht zijn.

Mondkapjes en vaccinaties

Voor het voorkomen van zieke hackers zijn we nu vooral afhankelijk van mondkapjes en vaccinaties. Vaccinatie werkt ontzettend goed tegen erstige ziekte en zelfs heel aardig tegen verspreiding, maar op dit moment zijn er helaas in bepaalde regio's (waaronder Den Haag en Rotterdam) en de jongere leeftijdscategorieën aardig wat mensen die het niet durven, niet snappen, of niet mogen. Heb je nog geen prik gehaald, doe het dan alsjeblieft alsnog. Ze werken niet 100% en er zijn dus mensen die ondanks vaccinatie behoorlijk ziek kunnen worden, maar omdat een gevaccineerde minder actieve virusdeeltjes uitstoot als die toch besmet zou raken, maakt jouw keuze misschien precies het verschil.

We gaan steeds verder terug naar normaal, maar de pandemie is nog niet voorbij en het is nog best druk op de IC. Blijf zuinig op elkaar!

Update 2 augustus 2021 n.a.v. bestuursbesluit

De specifieke vereisten voor gebruik van de sparkshack worden opgeheven. Wel moet je nog steeds 1,5 meter afstand houden van mensen uit andere huishoudens, wat er op neer komt dat je niet met 2 deelnemers tegelijk in de sparkshack mag zijn (tenzij huisgenoot).

Update 7 juni 2021 n.a.v. bestuursbesluit

We hebben de CO2-concentraties in de gaten gehouden de afgelopen week, en we hebben gemerkt dat het verzoek de ramen te openen goed lukt. We voelen ons daarom comfortabel om het maximum aantal deelnemers een klein beetje te verhogen naar waar we de 'anderhalfmeterspace' ooit op ontworpen hebben: 10. Wel moet gezegd worden dat we de getallen scherp in de gaten blijven houden, als het voor ons gevoel niet goed gaat kan het zijn dat we de boel weer iets terug moeten schroeven.

Tot slot nog een reminder dat het bij gebrekkige ventilatie mogelijk is om iemand te besmetten die pas ná jou binnen komt. Hou de CO2-concentratie in de gaten en open op tijd (liefst preventief) de ramen.

Update 18 juni 2021 n.a.v. persconferentie over versoepelingen per 26 juni

We hadden op basis van het heropeningsplan van de overheid al onze besluiten al klaarliggen, maar de overheid wijkt helemaal af van de eerdere plannen, dus we moesten toch weer vergaderen...

De rijksoverheid durft het aan om de maximale groepsgrootte helemaal los te laten en de mondkapjesplicht in te trekken, maar wij vinden het daar nog te vroeg voor en blijven in het belang van de gezondheid van onze deelnemers wel voorzichtig. Vooralsnog blijven mondkapjes verplicht bij RevSpace, maar we verhogen per 26 juni wel het maximum aantal deelnemers op de space nmax naar 8.

Daarbij gaan we weer naar de manier van werken van de vorige zomer, waarbij bezoekers (ook huisgenoten van deelnemers) weer welkom zijn op de space, met 1 per kalenderdag en alleen met inschrijving vooraf. Net als vorig jaar kan een bezoeker dus een afspraak maken met een deelnemer, en gaan we dat weer op een wikipagina bijhouden. Uiteraard hopen we dat bezoekers die nog niet volledig zijn gevaccineerd, even een sneltest doen voordat ze naar de space komen.

Omdat we weten dat de mechanische afzuiging op de space belabberd is, en verse lucht naast afstand houden en mondkapjes essentieel is voor de veiligheid, komt er een nieuwe regel bij: zijn er 4 of meer mensen op de space, dan moeten de ramen en binnendeuren open van de lounge en werkplaats.

Tot slot hebben we alvast een conditie bedacht voor wanneer we de mondkapjesplicht weer intrekken. We weten dat veel deelnemers, waaronder een heleboel die het nu ook nog te vroeg vinden, daar naar uitkijken. Wanneer het aantal besmettingen per 100 000 mensen per 7 dagen in alle gebieden van Zuid-Holland onder de 20 komt bij een maximale positiviteitsratio van 5%, zal bij ons de mondkapjesplicht vervallen en een advies worden. En komt ie dan weer boven de 25, dan voeren we de verplichting weer in. Zodra het zo ver is, zullen we dat uiteraard op deze pagina laten weten!

Update 7 juni 2021 n.a.v. bestuursbesluit

De oproep om een zelftest te doen voordat je naar de space gaat, geldt alleen voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn.

Update 7 juni 2021 n.a.v. bestuursbesluit

We moedigen graag aan dat je een zelftest doet voordat je naar de space komt. Op die manier draag je bij aan een nog veiligere space.

Mocht je nou moeite hebben om dat te betalen, dan mag je de zelftest declareren via revbank. Gebruik het commando "deposit", met als methode "reimburse" en beantwoord de vragen. Het bonnetje ontvangen we graag in het rode geldkistje met de betreffende regel gemarkeerd.

De space vergoedt maximaal 3 euro per zelftest per spacebezoek, dit is een gangbare winkelprijs; ze zijn bij sommige winkels zelfs al te koop in pakjes van 5 stuks voor 10 euro.

We vertrouwen erop dat wie het makkelijk zelf kan betalen, dat ook doet. Maar mocht dat financieel lastig worden, schroom dan niet om van deze optie gebruik te maken.

Nu het weer kan, zien we je graag weer eens op de space!

Update 29 mei 2021 n.a.v. persconferentie

Het einde van de "harde" lockdown is aangekondigd vanaf zaterdag 5 juni en dan gaan alle gelegenheden in principe weer open, hoewel nog met beperkingen. Voor ons betekent het dat we weer met meerdere deelnemers tegelijk op de space zullen mogen zijn!

Voor het aantal mensen dat ingecheckt mag zijn (nmax), hanteren we de maximale groepsgrootte als capaciteit voor de hele space. We kiezen daarvoor, in plaats van het aantal mensen dat in een zaal mag zijn, omdat werken met vaste zitplaatsen voor ons geen praktische optie is: in het algemeen lopen we op de space veel rond en hebben we veel interactie met elkaar, waardoor de aanwezigen in de praktijk één groep zijn.

Opgesomd betekent het einde van de harde lockdown voor ons:

 • Er mogen straks weer 4 deelnemers tegelijk ingecheckt zijn. Je mag eventueel een huisgenoot meenemen. We vragen je om plaats te maken voor een ander als de space vol is en je er al uren bent.
 • De sparkshack staat nog steeds los van de rest van de space; daar mag nog steeds 1 deelnemer zijn die niet hoeft in te checken.
 • De space is nog steeds dicht voor bezoekers.
 • Je kunt niet meer vooraf reserveren. Als de space vol is, heb je pech. Het huidige aantal ingecheckte deelnemers (n) kun je zien op de site en op IRC.
 • Als de space vol is, mag je wel even snel iets komen halen. Gebruik de deurbel, want een van de aanwezigen moet de deur voor je openen. Er mag 1 persoon tegelijk voor afhalen naar binnen, en die moet binnen 5 minuten weer weg zijn. Dit was 10 minuten, maar wordt korter vanwege de volgende aanpassing:
 • Je hoeft niet meer in te checken om gebruik te maken van binnenpleintje/tuin. Alle regels (1,5 meter, mondkapjes, etc) gelden wel, maar zonder specifiek maximum aantal mensen zolang het goed lukt om afstand te houden. Er mag er dus 1 tegelijk naar binnen om dingen te pakken of terug te leggen, en je bent daarbij afhankelijk van iemand die de deur voor je wil openen.
 • We moedigen het gebruik van corona-zelftests aan, en vragen je om een zelftest te doen voordat je naar de space komt. Ze zijn inmiddels voor een paar euro per stuk te krijgen bij de supermarkt.

Nu er weer meer mogelijk wordt, neemt de complexiteit van de regels ook weer toe, maar we zijn ervan overtuigd dat iedereen dat wel kan hebben. Vooral dat we geen specifieke maximumbezetting meer hanteren voor in de buitenlucht, maar wel voor binnen, zal een nieuwe dynamiek geven waarvan we in de praktijk moeten ontdekken hoe goed dat werkt. We vertrouwen op iedereens eigen inschatting of het verantwoord is om apparatuur mee naar buiten te nemen; dat hangt natuurlijk vooral af van het weer.

Update 11 mei 2021 n.a.v. persconferentie

De Rijksoverheid heeft stap 2 van het openingsplan onder voorbehoud van 20% daling van de ziekenhuisbezetting (t.o.v. de piek) aangekondigd voor woensdag 18 mei. Bij RevSpace gaan we daar voorzichtig in mee: vanaf dat moment zijn alle uren van de dag reserveerbaar, en mag er ook als er al iemand aanwezig is een 2e deelnemer gedurende maximaal 10 minuten naar binnen om snel wat te pakken of te doen. Vanaf dat moment gaat het maximum aantal timeslots (van elk 1 uur) naar 10 per deelnemer per week, met een maximum van 4 per dag.

Update 23 april 2021 n.a.v. opheffen avondklok

Afgelopen dinsdag is het einde van de avondklok aangekondigd, samen met nog wat andere versoepelingen. Omdat je 's nachts weer over straat mag, vervalt daarmee ook ons speciale extralange avondklok-timeslot en komen ervoor in de plaats losse reserveerbare uren zodat je bijvoorbeeld van 22:00 tot 0:00 of van 1:00 tot 4:00 (of een deel ervan) kunt spacen. Het aantal timeslots dat per deelnemer per week geclaimd mag worden, gaat vanaf dat moment van 4 naar 6.

Voor details zie reserveren.

Update 23 maart 2021 n.a.v. persconferentie

De lockdown is verlengd tot 20 april 2021

Update 18 maart 2021 n.a.v. bestuursbesluit

Toegevoegd aan de Nachtwaker-regels: er mag een huisgenoot bij.

Update 15 maart 2021 n.a.v. bestuursbesluit

Toegevoegd aan de regels: ook tijdens de lockdown mag de sparkshack worden gebruik, maar uiteraard ook daar wel weer met wat extra voorwaarden.

Update 14 maart 2021 n.a.v. bestuursbesluit

Toegevoegd aan de regels: tijdens de avondklok kan er één deelnemer aanwezig zijn om de space te bewaken/gebruiken. Dit zou niet moeten leiden tot extra contacten, terwijl het wel de veiligheid van de space vergroot.

Update 8 maart 2021 n.a.v. persconferentie

De lockdown wordt met 2 weken verlengd tot 30 maart.

Update 23 februari 2021 n.a.v. persconferentie

De lockdown wordt met 2 weken verlengd tot 15 maart.

Update 2 februari 2021 n.a.v. persconferentie

De lockdown wordt met 4 weken verlengd tot 2 maart.

Update 12 januari 2021 n.a.v. persconferentie

De lockdown wordt met 3 weken verlengd tot 3 februari.

Update 14 december 2020 n.a.v. toespraak "harde lockdown"

Beste hackers,

De lockdown die je wist dat zou komen is eindelijk daar... RevSpace gaat dicht.

We hebben in deze crisis tot nu toe op diverse manieren de space een beetje open kunnen houden, omdat de veranderlijke regels daar altijd wel net voldoende ruimte voor gaven. Maar nu is er een harde lockdown aangekondigd, die om middernacht ingaat. Scholen gaan dicht, de meeste winkels gaan dicht, en buurthuizen mogen alleen open blijven voor kwetsbare mensen.

De huidige fase heet "harde lockdown". Duidelijke taal. Zolang deze harde lockdown duurt, is RevSpace voor iedereen dicht. Je mag, vergelijkbaar met bibliotheken, langskomen om iets te komen halen of brengen, of om bijvoorbeeld even snel 1 gaatje te boren. De doorduino wordt zo ingesteld dat er één deelnemer tegelijk ingecheckt kan zijn. Je mag pas naar binnen als de vorige weer weg is. Niet-deelnemers moeten buiten wachten.

Deelnemers die niet veilig thuis kunnen zijn, kunnen hun situatie uitleggen in een mailtje aan board@revspace.nl en alsnog toegang krijgen tot de space; de ibutton-naam wordt dan tijdelijk veranderd in '$uitzondering', wat ook zo in beeld komt op IRC. Deze ibuttons gaan helemaal buiten het incheck-systeem om, net zoals bijvoorbeeld ibuttons van andere huurders en de gebouwbeheerder. Omdat het door bovenstaande mogelijk is dat je toch iemand aantreft op de space, blijven mondkapjes verplicht.

We zijn ontzettend trots dat RevSpace-deelnemers zich steeds heel netjes aan alle regels hebben gehouden. Aan ons ligt het niet. Toch gaan we dicht, want wij begrijpen heel goed dat specifieke uitzonderingen moeilijk zijn.

Natuurlijk blijven we contact houden via IRC en Mumble, en via de Friday Hack Night (die het op zich op andere dagen ook wel doet) met webcams erbij, wachtend op betere tijden.

Hou vol! :)

Update 18 november 2020 n.a.v. persconferentie "gedeeltelijke lockdown gaat verder"

De verzwaring is conform verwachting na twee weken opgeheven en wordt dus niet verlengd. Dat wil zeggen dat RevSpace vanaf vandaag 20:00 ook teruggaat naar de vorige regels:

 • In plaats van 4, mogen er weer 5 mensen aanwezig zijn
 • Bezoekers zijn weer toegestaan (aanmelding verplicht!), max. 1 per dag
 • Geen beperking van 2 personen in de hoofdruimte
 • Webcams gaan weer aan, nicknames (van mensen die de opt-in hebben gekozen) komen weer op irc

Er is echter nog steeds een "gedeeltelijke lockdown" van kracht, en die gaat tot december of misschien wel januari duren. Het verzoek blijft om zo veel mogelijk thuis te blijven.

Update 3 november 2020 n.a.v. persconferentie "tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown"

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/03/tijdelijke-verzwaring-van-de-gedeeltelijke-lockdown

Al eerder was aangekondigd dat de zogeheten "gedeeltelijke lockdown" zal duren tot "ergens in december". Omdat de daling niet snel genoeg gaat en de druk op de zorg te hoog wordt, is vandaag een tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown aangekondigd die morgen (woensdag 4 november) om 22:00 ingaat.

We hebben de maatregelen weer geprobeerd zo goed mogelijk te vertalen naar wat het betekent voor de space. Daarbij zoeken wij niet de grenzen van het juridisch haalbare op, maar proberen we juist te redeneren vanuit het beoogde doel van de maatregelen.

Voor de space zal er in de praktijk niet bijzonder veel veranderen ten opzichte van de afgelopen weken. Het is al erg rustig, en we zijn trots op onze deelnemers die zich massaal keurig aan de oproep houden om zo veel mogelijk thuis te blijven.

De maximale groepsgrootte voor binnen en buitenruimtes gaat naar 2 personen. Wij vertalen dat naar een maximum van 2 personen per ruimte van de space. Vanwege de complexiteit maken we geen uitzondering voor mensen uit hetzelfde huishouden. Wel maken we een uitzondering voor even vlug door een ruimte lopen om iets te pakken, maar het is niet de bedoeling dat je dan blijft hangen voor een babbeltje.

Alle publiek toegankelijke locaties moeten sluiten. Voor ons betekent dat dat wij de komende periode geen niet-deelnemers toestaan op de space.

Het maximum aantal aanwezige deelnemers gaat van 5 naar 4. Je kunt met 2 mensen in de hoofdruimte zitten en met 2 in de lounge. De keuken blijft op die manier beschikbaar om een maaltijd te gebruiken.

De oproep blijft om thuis te blijven als je thuis kunt blijven. Wie nu naar de space komt, doet dat niet uit vrije wil, maar omdat dat door omstandigheden niet goed anders gaat. Wat op de space gebeurt is daardoor niet representatief voor de normale gang van zaken, en daarom zetten we de publieke webcams (die bedoeld zijn om mensen naar de space te lokken) tijdelijk uit. Ook stoppen we tijdelijk met het openbaar op IRC en MQTT vermelden van de namen van aanwezige deelnemers, ook als zij eerder wel toestemming hebben gegeven daarvoor. De camera's en incheck-dingen blijven wel toegankelijk vanaf het netwerk van de space zelf.

Verder hebben we bij de virtuele editie van eth0 gemerkt dat veel mensen het erg fijn vonden om met webcams erbij met elkaar te kunnen kletsen. We willen daar graag een doorlopend ding van maken, met een vaste avond op vrijdag. Hierover later meer!

Naar verwachting gaan we op 19 november terug naar de gedeeltelijke lockdown zoals die vanaf 14 oktober gold, die dan tot ergens in december zal duren.

Hou vol en blijf chatten! IRC en Mumble staan voor je klaar :)

Update 27 oktober 2020

Bij het "persmoment" van Mark Rutte en Hugo de Jonge is bekend gemaakt dat de huidige "gedeeltelijke lockdown" niet tot 10 november, maar zeker tot ergens in december zal duren.

Update 13 oktober 2020

Beste deelnemers,

de persconferentie van vandaag was heel duidelijk: het gaat niet goed (of té goed?) met het virus in Nederland. Naar aanleiding van de genoemde maatregelen en toon is het volgende door het bestuur besloten:

Als eerste is het uitgangspunt de komende vier weken: blijf thuis en ga alleen naar de space als je niet thuis kunt blijven. Bijvoorbeeld omdat je thuis niet veilig bent, of omdat thuis de muren op je af komen. Maar kun je wel thuis blijven, BLIJF DAN THUIS.

Het maximaal aantal deelnemers op de space (N) verlagen we naar 5. Dit is een arbitrair getal waarmee we recht willen doen aan de ‘maximaal 3 bezoekers’ die de overheid uitdraagt. Het aantal bezoekers blijft maximaal 1 per dag.

Na positieve ervaringen met mond-neus-maskers en holy shit zelfs de overheid wil ze misschien toch eindelijk verplichten hakken wij alvast de knoop door: het dragen van een mond-neus-masker is verplicht op alle dagen.

Een maaltijd eten met een mondkapje op is natuurlijk een beetje onhandig. We willen je vragen de maaltijd te nuttigen in de keuken, met de ramen open. Of een king-cone valt onder de noemer ‘maaltijd’ hangt af hoe snel je eet ;) (qua kcal wel trouwens :P ).

Met vriendelijke groet, en tot snel online,

namens het bestuur wens ik je veel sterkte,

Bas / Sebastius

Update 28 september 2020

TLDR: thuiswerken doe je thuis, beperk het aantal uren op de space en nu ook gezichtsmaskers op di+vr (en nog steeds zo+ma)

Lieve hackers,

Vandaag kwam de overheid met een nieuwe set maatregelen en in het bestuur is daarover gesproken.

We hebben een dringend verzoek: thuiswerken doe je thuis. We gaan er niet op controleren of handhaven, maar: kom naar de space voor gezelligheid en voor het gereedschap, en voor de rest: werk en studeer liever thuis.

Daarnaast herhalen we een eerder verzoek: beperk het aantal uren dat je per dag en per week op de space doorbrengt. Wij verzoeken dat je het bezoek beperkt tot maximaal 4 uur.

Ook nog een observatie om over na te denken: als je een lekker drankje aan het genieten bent, is steeds het masker afzetten gedurende een half uur voor steeds een slokje niet heel effectief voor de bescherming van anderen. Sta daar bij stil alsjeblieft en doe er iets mee.

Tot slot een extra maatregel wat betreft gezichtsmaskers. We zien dat de gezichtsmaskerdagen populair zijn en dat ook op de “niet verplicht"-dagen er meer deelnemers zijn die toch snuitbedekking op hun toet hebben.

De gezichtsmaskerdagen zijn: zondag, maandag, dinsdag en vrijdag. We hebben bewust nu voor twee drukkere dagen gekozen.

De nieuwe “lap op je snoet”-dagen gaan direct in.

Groeten, ook namens mijn medebestuurders,


Update 3 augustus 2020

Beste Revspacers,

vandaag was een intensieve dag voor onze community. Op een relatief eenvoudige vraag barstte een forse discussie los. Als eerste complimenten voor de toon waarop het merendeel van de discussie is gevoerd.

Duidelijk is dat de community behoorlijk verdeeld is over mondkapjes en überhaupt de maatregelen in de space en de wereld daarbuiten. Deze avond is door het bestuur ook een discussie gevoerd en ook bij ons (we zijn net mensen) liepen de meningen uiteen en de emoties op. Uiteindelijk hebben we een aantal aanpassingen aan de corona-maatregelen bedacht en die willen we graag met je delen:

Mondkapjesplicht op zondag en maandag

Geen van de bestuurders stemde voor een algemene mondkapjesplicht: de helft stemde tegen, de andere helft blanco. Het is niet mogelijk om iedereen tegelijkertijd te geven wat die wil. Gezien de verdeeldheid in de community en in het bestuur, kwamen we uit op een compromis waar wel een meerderheid voor was. Het is lastig om een korte samenvatting te geven van de diverse opvattingen over dit onderwerp, en er is gewoon geen duidelijke meerderheid. Veiligheid is een persoonlijke beleving, soms vanuit een medische achtergrond, soms vanuit een algemene overtuiging. Daarom voeren we een gedeeltelijke mondkapjesplicht in.

Op zondag en maandag draag je in de space een mondkapje. Op die manier kunnen mensen die dit nodig hebben voor een veilig gevoel, ook gebruik maken van de space. Alle deelnemers zijn welkom, als je maar een mondkapje draagt. Die mag af om even snel te eten of te drinken, maar zoek alsjeblieft niet de grenzen op.

Er is bewust gekozen voor twee normaliter rustige dagen zodat we deze regel uit kunnen proberen. Mondkapjes kun je zelf meenemen of zijn verkrijgbaar bij de bar tegen kostprijs.

Wil of kun je geen mondkapje dragen, dan ben je welkom op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag. Op die dagen is een mondkapje wel toegestaan, maar niet verplicht.

Deze mondkapjesplicht gaan wij net als alle maatregelen bij de volgende bestuursvergadering evalueren.

Technische handhaving maximaal aantal deelnemers

De richtlijnen en de noodverordening zijn heel duidelijk: we moeten zorgen dat mensen zich aan minimumafstand kunnen houden. Wij doen dat met een maximum aantal, dat momenteel technisch afgedwongen wordt door de 11e niet binnen te laten. De wens van een deel van de community is om hier zelf 'onderling' uit te komen, en met de 11 spacers te bepalen hoe het aantal aanwezigen weer terug naar 10 gaat. Daar gaan we gedeeltelijk in tegemoet komen: de 11e komt nog wel binnen, een eventuele 12e niet. De 11e persoon kan dus binnen komen en kan met de deelnemers daar afspreken wie er plek maakt en naar huis gaat (bijvoorbeeld omdat er iemand al lang op de space is, of omdat het project klaar is, of omdat dies ijsje inmiddels op is). Je weet dat je de 11e bent, doordat de VOL-lamp brandt, maar de deur wel open gaat voor je.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat N binnen afzienbare tijd terugzakt naar het maximum van 10.

Daarnaast schuift ook het 'nagscreen' op de ledbanner 1 positie op qua activering en gaat bij N=10 pas mensen vragen om plaats te maken voor een andere deelnemer.

Oprekken limieten keuken, lounge en werkplaats

Na een uitgebreide analyse van de ventilatie en de CO2-waarden zijn we tot de conclusie gekomen dat als de ramen open staan (meervoud, niet 1 raam, maar meerdere!) dat er meer mensen in de keuken, lounge en werkplaats kunnen zijn. De limieten worden:

 • Ramen dicht:*

- Keuken: 2 - Lounge: 2 - Werkplaats 1+1 (1 op het pad)

 • Ramen open:*

- Keuken: 4 - Lounge: 3 - Werkplaats 3+1

Uiteraard natuurlijk wel met anderhalve meter afstand. Heb jij je anderhalve-meter-stok al? Er staan er nog genoeg in de garage klaar voor je!

Nu we het toch over ventilatie hebben is het handig om nogmaals te benadrukken dat de deur 'mystery' (naast het digibord) dicht moet zijn TENZIJ er een heleboel ramen open staan. Het ventilatiesysteem werkt gewoon niet (aangetoond met sensordata) als die deur open staat. Los van de coronavirussen is de CO2 ook gewoon niet fijn.

Tot slot

Het was voor ons best een intensieve dag, en voor best wat deelnemers ook. We leven nog steeds in een pandemie, het zijn langdurig heel zware tijden voor ons allen, en voor ons als community ook zeker. Hou vol, zoek elkaar op via bijvoorbeeld mumble, of via de space.

We hopen met bovenstaande aanpassingen recht te doen aan de diverse wensen en overtuigingen die bij de deelnemers leven. Uiteraard staat het je vrij ons hierop aan te spreken of feedback te geven, via board@ bijvoorbeeld, of op de space. De volgende bestuursvergadering is op 31 augustus alweer, dus stuur je feedback in voor die tijd alsjeblieft. (of erna, maar dan schuift het weer vier weken door ;) )

Namens het bestuur,

Update 21 mei 2020: RevSpace versoepelt vanaf woensdag 3 juni

In navolging van het beleid van de overheid, namelijk om meer risico te nemen en te kijken hoe dat gaat, worden ook bij RevSpace de maatregelen in juni versoepeld. De space wordt verbouwd om te kunnen voldoen aan de anderhalvemeter-norm: vloermarkeringen om de veiligheidsafstand te visualiseren, en spatschermen zodat je niet krampachtig in het midden van een werkplek hoeft te blijven zitten. Bij binnenkomst was je je handen met water en zeep, in de nieuwe wasbak.

Door de eis van anderhalve meter afstand tussen mensen, kunnen er 10 mensen tegelijk op de space zijn, dus twee keer zoveel als in de afgelopen maanden waarbij samenkomsten verboden waren. In theorie zou het ietsje meer kunnen zijn, maar dan wordt het heel lastig om ook nog rond te lopen en daarbij 1½ meter afstand te houden. Daarom voeren we een simpele (maar strenge) regel in: 10 = vol. Als er 10 deelnemers zijn, mag er geen 11e bij. Omdat het niet leuk is om slecht nieuws te brengen, wordt dat uitbesteed aan een rode lamp bij de ingang. Brandt de VOL-lamp, dan mag je er niet in.

We begrijpen dat het vervelend is om op de space te komen en dan te ontdekken dat je er niet in mag. Toch willen we nu niet gaan werken met een reserveringssysteem. Dat past volgens ons namelijk niet bij het spontane karakter van een gezellig spacebezoek, zou ontzettend veel werk zijn om te ontwerpen, en levert een heel nare situatie op als mensen niet daadwerkelijk weggaan als hun reservering eindigt. Als je veel reistijd hebt, kun je beter je kansen vergroten door alleen naar de space te gaan als je verwacht dat het erg rustig is. Dat is ook goed voor de spreiding.

Over spreiding gesproken: vermijd de dinsdag. Dinsdag is van oudsher de "spacedag" voor veel van onze deelnemers. Dit patroon moeten we nu doorbreken, want 30 mensen op de space kan nu niet. Daarom beginnen we onze versoepeling ook pas op woensdag 3 juni, en maken we van dinsdag schoonmaakdag: we gaan weer met onze schoonmaakbounties beginnen, maar ze moeten wel specifiek op dinsdag worden gedaan. Er is wel een beetje plek op dinsdag, maar zelfs 10 mensen is onhandig als er wordt gedweild. Dus kom niet op dinsdag. Hadden we al gezegd dat je beter niet op dinsdag kunt komen?

De capaciteit is enorm beperkt door het maximum van 10 mensen. Daarom vragen we iedereen om het spacebezoek te beperken tot enkele uren en dan weer uit te checken om plaats te maken voor iemand anders. Vergeet niet uit te checken, want anders blijft je plaats bezet totdat de space wordt gesloten.

De meta-meetings gaan verder zoals we ze in de afgelopen periode hebben gedaan, want de opkomst is zelfs in coronatijd steeds ruim boven de 10 geweest: elke 2 weken op dinsdag, online via Mumble. Ook de bestuursvergaderingen blijven online.

In de afgelopen tijd waren we alleen open voor deelnemers en hebben we geen nieuwe inschrijvingen gedaan. Vanaf 3 juni is het weer mogelijk om langs te komen voor een rondleiding, maar alleen op afspraak, en maximaal 1 per kalenderdag. Natuurlijk gelden alle regels zoals 1½ meter en dat je thuisblijft als je verkouden bent, ook voor bezoekers.

Tot slot: de crisis is niet voorbij! De realiteit is keihard: versoepelingen zijn mogelijk, omdat het ziekenhuis weer plek voor je heeft. We hopen dat iedereen extreem alert en voorzichtig blijft. Bescherm mensen om je heen, door een mondkapje te dragen, afstand te houden, en te weten wanneer je beter thuis kunt blijven. Maar let ook op jezelf: was je handen, raak je gezicht niet aan, en vermijd drukke plekken. Door op jezelf te letten, bescherm je ook andere mensen, want de beste manier om niemand te besmetten, is zorgen dat je zelf niet besmet raakt. Samen kunnen we er hopelijk voor zorgen dat het rustig blijft op de intensive care.

Update 21 april 2020

De regels en andere maatregelen zijn nu los van elkaar vermeld in het overzicht hierboven.

Zoals bij de metameeting al was aangekondigd, is de space tijdelijk voorzien van beveiligingscamera's om tijdens de covid-19-crisis de space op afstand te kunnen monitoren. Ook het bestuur blijft zo veel mogelijk thuis, en dat maakt het lastig om op te letten wat er op de space gebeurt. Echter, wij moeten meer opletten dan normaal. Van ons als uitbater van een plek waar mensen komen, wordt dat nu verwacht. Maar zoals gezegd: ook ons vrijwilligerswerk voor de space doen we het liefste vanuit huis. We willen namelijk de beperkte capaciteit van de space zo veel mogelijk beschikbaar houden voor mensen die dat hard nodig hebben.

De beelden worden opgeslagen en kunnen in principe alleen door bestuursleden worden bekeken. Deze camera's gaan weer weg als de crisis voorbij is en er geen covid-19-gerelateerde noodverordening meer geldt in onze regio.

De webcams die we al hadden zijn voor spacepromotie en sociale cohesie, niet voor toezicht; je bent gewend dat je die mag afdekken, en dat mag nog steeds. Zo'n opt-out is er voor de nieuwe toezichtcamera's niet, want dan kunnen we onze verantwoordelijkheid niet nemen voor de space. Aangezien de space alleen open is voor deelnemers die niet thuis kunnen blijven, en omdat de beelden niet via een clouddienst gaan en alleen door het bestuur worden bekeken, blijft de inbreuk op de privacy beperkt tot het noodzakelijke.

Deze maatregel nemen we niet lichtzinnig, en het liefste zouden we er een harde einddatum aan willen hangen. Maar dat gaat niet, omdat we niet weten hoe lang de huidige situatie duurt. Maar we beloven dat de camera's weer weggaan zodra de crisis en de noodverordening voorbij zijn!

Als je thuis kunt blijven, blijf dan thuis. Het is prima om langs de space te gaan om snel wat uit je samla te halen, maar ga zo snel mogelijk weer naar huis. Op die manier blijft de space beschikbaar voor wie echt niet zonder kan.

Update 31 maart 2020 n.a.v. noodverordening Veiligheidsregio Haaglanden

De noodverordening is van 26 maart en we dachten dat we er aan voldeden. Echter, ook het laten ontstaan van samenkomsten is verboden, dus vandaar dat we nu met nadrukkelijke regels komen in plaats van dat we het overlaten aan gezond verstand.

Het ging overigens prima met gezond verstand, dus in de praktijk verandert er nog steeds zo goed als niks. Er zijn steeds heel weinig mensen op de space, de deurklinken, barcodescanner, en andere dingen die iedereen aanraakt, worden door de aanwezige deelnemers regelmatig ontsmet, men houdt afstand (in de keuken zijn de tafels verschoven om daar ruimte voor te maken) en maakt goed gebruik van de ruimte die de space biedt.

Alle samenkomsten zijn verboden, en wij vallen niet onder de uitzonderingen. De definitie van samenkomst is in de noodverordening helaas recursief, maar uit de context en duiding valt op te maken dat het niet alleen gaat over gepland samenkomen, maar ook elke groepsvorming die ongeorganiseerd ontstaat. In je eentje kun je niet samen zijn, dus vandaar dat we komen op de logica van 1 persoon per ruimte. De hoofdruimte is 16 meter lang, dus daar kun je extreem afstand houden, vandaar dat we daarvan kunnen stellen dat je met 2 personen nog steeds niet echt samen bent. De boete voor verboden samenkomsten bedraagt honderden euro's voor de mensen die samenkomen, duizenden euro's voor organisaties die de samenkomst mogelijk maken.

Verder hebben we de 1,5 meter afstand, die iedereen overigens ook al netjes aanhield, nu toegevoegd aan het lijstje.

Maar het meest dringende advies en verzoek aan iedereen is nog steeds: blijf thuis! Ga je toch naar de space om iets te halen, hou dan afstand, en ga snel weer naar huis.

Update 23 maart 2020 n.a.v. persconferentie Rijksoverheid

Bij RevSpace verandert er nu niks naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen. Alle bijeenkomsten waren al geschrapt, de space is dicht voor niet-deelnemers. Deelnemers regelen op de space onderling dat er geen groepsvorming ontstaat.

We hopen de space zo lang mogelijk beschikbaar te houden voor deelnemers die niet thuis kunnen blijven. Kun je wel veilig thuis zijn? Blijf dan thuis. Heb je geen enkel verkoudheidssymptoom? Kom dan gerust naar de space om iets uit je samla te halen, maar was je handen, hou afstand (1,5 m minimaal, maar de space is groot en meer afstand is beter!), ontsmet dingen die iedereen aanraakt, en ga snel weer naar huis.

Wil je bijpraten? We chatten nog steeds via IRC en Mumble. Kom ook gezellig thuisspacen!

Burgemeesters hebben de bevoegdheid om specifieke maatregelen in te voeren als dat nodig is. Mogelijk heeft dat alsnog invloed op de beschikbaarheid van de space. Hou dus de informatie van de gemeente Leidschendam-Voorburg in de gaten.

Ook wij kunnen later toch nog andere besluiten moeten nemen, naar aanleiding van wijzigende omstandigheden of nieuwe inzichten. We houden het gebruik van de space nauwlettend in de gaten. Onze deelnemers houden zich momenteel heel netjes aan de adviezen (dank!), en er zijn steeds 1 tot 3 mensen op de space, vergelijkbaar met wat volgens de richtlijnen ook kan voor huisbezoek zo lang mensen continu 1,5 meter afstand houden. Als dit verandert, kunnen we daardoor misschien alsnog genoodzaakt zijn om er wat aan te doen.

Hou er rekening mee dat iemand zonder symptomen wel besmet zou kunnen zijn, en dat jij zelf dus ook het virus zou kunnen verspreiden zonder dat je er zelf last van hebt. Wees voorzichtig, let goed op jezelf en anderen, en neem geen risico's die je makkelijk kunt vermijden.


Groetjes,

Het bestuur