Regenboogchocolade

From RevSpace
Revision as of 01:31, 13 January 2019 by Bas (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Project Regenboogchocolade
Regenboogchocolade2.jpg
Yumyum with colors!
Status Stalled
Contact Sebastius, Boekenwuurm
Last Update 2019-01-13

Chocolade die glanst als een regenboog. Wie wil dat nou niet?

Inleiding

Op hackaday stond een artikel over het maken van optische chocolade en suikerwerk door Tech ingredients. Het idee hierachter is relatief eenvoudig: Je maakt vloeibare chocolade of vloeibaar suikerglas, en laat dit uitharden op de interesante kant van een regenboogfolie.

De regenboogfolie krijgt zijn prismatische regenboog uiterlijk doordat er over het oppervlak veel fijne lijntjes lopen (typisch 500-1000 lijntjes per mm voor dit soort folies). Hierdoor word het licht gebogen, voor elke golflengte van licht onder een iets andere hoek.Dit lijntjespatroon zit in de oppervlakte geetst, en kan worden overgebracht naar andere opervlaktes, zoals chocolade.


Temperen

Materialen

Resultaten

Poging1

Melk en pure chocolade slecht getemperd (te warm gesmolten en niet goed geroerd waarschijnlijk) en daarna over de strips gegoten. Het lijkt dat gewoon gieten niet een constant effect geeft, mogelijk moet het echt een beetje aangewreven/geduwd.

Regenboogchocolade1.jpg Regenboogchocolade2.jpg

Poging 2 & 3

Het lijkt er op dat chocolade niet wil stollen als het warm en luchtvochtig is buiten (en binnen). Met erg langzaam opwarmen, rustig roeren en veel kleingesneden chocolade om als aangroeikristal te fungern lijkt het uiteindelijk wel iets te doen, maar het word dof en scheurt in plaats van mooi glanzend en krakent.

Het duwen op de folie lijkt het patroon wel beter over te brengen, maar het is moeilijk te zeggen met chocolade die meer een chocoladesaus dan een chocoladetablet lijkt te zijn. Het smaakt echter nog wel goed, een beetje als een erg rijke chocoladepasta.