DossierGevonden

From RevSpace
Revision as of 03:35, 26 February 2012 by Stitch (talk | contribs) (tpyo)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search


2012-02-26 - Dossier met meer dan 250.000 privacygevoelige gegevens op straat.

Datalek.jpg

Dossier met meer dan 250.000 privacygevoelige gegevens op straat

In Den Haag zijn gisterochtend resten van een dossier gevonden met een grote collectie privacy gevoelige gegevens. Experts schatten dat het verzamelwerk ongeveer 250.000 persoonsgegevens bevat. Wie verantwoordelijk is voor het lek is onduidelijk.

Gisterochtend is door een inwoner van de Zuid-Hollandse gemeente Den Haag een omvangrijk document gevonden met daarin een groot aantal privacygevoelige gegevens. De Hagenaar en tevens hacker, die anoniem wenst te blijven, heeft het dossier met daarin “vele, gestructureerde en helder leesbare” gegevens op straat gevonden. “Wie dit in elkaar heeft gezet is erg zorgvuldig te werk gegaan”.

Onderzoeksjournalist Bruno de Zomer typeerde het stuk na inzage “schokkend”. Volgens de Zomer zou het document familievetes en geloofsbepalingen in de hand werken. “Het zijn ruim 250.000 gegevens, alfabetisch gesorteerd. Wie wil kan zeer eenvoudig vinden wat hij zoekt. Voor inwoners van Den Haag en omstreken is dit een serieus risico.”

Het is niet de eerste keer dat Den Haag getroffen wordt door een grote privacyinbreuk, in 2006 werd diezelfde regio opgeschrikt toen een stapel soortgelijke documenten uit verschillende jaren was gevonden in een papiercontainer. De eigenaar van de container is inmiddels weer op vrije voet en claimt zich nu ver buiten het “papieren domein” te houden.

Volgens politie Haaglanden is het niet bekend wie precies verantwoordelijk is voor het dossier. Woordvoerder T. Gids brengt het lek in verband met een serie soortgelijke datalekken waarvoor eerder personen zijn gearresteerd. “In soortgelijke eerdere lekken werd vaak verwezen naar een fictief drieletterbedrijf zoals K.P.N.” De drieletterbedrijven waren in het verleden meestal lege BV’s, die regelmatig wisselden van naam en eigenaar om uit handen van justitie te blijven. De woordvoerder zegt hangende het onderzoek geen verdere mededelingen te kunnen doen.