BatteryTester

From RevSpace
Revision as of 22:03, 23 July 2016 by AlexanderB (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Project BatteryTester
BatteryTesterPrototype.jpg
Een geautomatiseerde tester om gerecyclede 18650 cellen op capaciteit te sorteren.
Status Stalled
Contact AlexanderB
Last Update 2016-07-23

Inleiding

Defecte laptopaccu's zijn een goede bron van vaak nog prima functionele 18650 lithium-ion cellen. De accu's moeten alleen opengemaakt worden, en de cellen losgeknipt en individueel opgeladen. Cellen die niet willen opladen kunnen meteen de recycle-bak in.

Om vervolgens het kaf van het koren te scheiden, moeten de cellen individueel getest worden op interne weerstand en capaciteit. Dit kan door een bekende weerstand aan te sluiten over de cel, en de spanning over de cel te meten. Hiermee is eenvoudig uit te rekenen hoeveel vermogen er in de weerstand dissipeert, en door dat te integreren is eenvoudig de capaciteit van de cel te bepalen.

Hardware

De prototype BatteryTester gebruikt een Arduino Mega (16 ADC kanalen), logic-level mosfets, en 2 Ohm, 10 Watt weerstanden. De cellen worden met batterijclips aangesloten. De tester is ook voorzien van een 16x2 karakter LCD-schermpje om de informatie per cel weer te geven, een batterij-symbooltje voor elke cel op de bovenste rij, en een scrollende output van de meest recent complete meting op de onderste rij. De informatie naar de seriële poort printen is uiteraard ook mogelijk.

Software

De software is geschreven in Arduino, maakt gebruik van arrays voor de variabelen om niet 16x dezelfde code op een andere variabele te hoeven uitvoeren.

Status

Stalled. Initiële software werkte niet naar wens, niet aan toegekomen om uit te zoeken wat er verkeerd gaat, 'Mega2560 voor een ander project in gebruik genomen.