Project frees
Frees
tl;dr
Voorstel voor een Freesmachine, specifiek deze: HBM BF 30 van 2699 EUR. Waarom? Kun je gave dingen mee maken. Waar? Werkplaats. Wie? supakeen, ???, jij?.
Denk aan alle woordgrapjes die we kunnen maken met een frees!
Wat is het idee?
Het zou leuk zijn om voor de space om een verticale freesmachine te kopen. Ons oog is gevallen op de HBM BF 30 freesmachine. Waarom deze?
- ISO30 opname, breder en stijver dan de lichtere modellen, waardoor de machine langer heel blijft, en het werkstuk zelf eerder stuk gaat dan de machine
- 230 kg, flinke massa waardoor trillingen in de bewerking goed worden opgenomen. 1100W.
- Genoeg ruimte om verdeelplaten en andere zaken op de XY tafel te zetten, en nog ruimte overhouden voor werkstuk en frees
- DRO, digital readout X Y en Z as, voor feedback bij handmatige bewerkingen en snel rekenen
- T12 sleuven in XY tafel, handmatig bediend, met afvoer voor koel/smeervloeistof
- 70 mm spindelslag (vergelijkbaar met kolomboor), bijv voor tappen en boren, naast de Z-as zelf
- Voldoende vermogen voor staalbewerking en wat grotere frees
Wat kan je ermee?
Een freesmachine is een super veelzijdig stuk gereedschap, ze gebruiken draaiende bits (frezen) om stukken van een werkstuk weg te halen. Dit kunnen ze met hoge precisie en uit harde materialen (denk aan staal en alles wat zachter is dan staal). Hierdoor kun je exact haakse dingen maken. Gaten boren op precies 15 graden van elkaar in een rond werkstuk. Afvlakken van werkstukken.
De combinatie van een frees en een eventuele ooit mogelijke hypothetische draaitafel betekent dat het overgrootte deel van tooling, onderdelen, en andere metalen slijtdelen op de space kunnen worden gefabriceerd.
Hier een kleine appetizer:
- Frontpanelen uit aluminium frezen voor je behuizing
- Eigen soldeerpunten maken
- Heatsinks voor je project
Veiligheid
Zoals bij alle nieuwe (grote) apparatuur is het belangrijk om de veiligheid op orde te stellen. Een frees is een sterke kolomboor machine met alle gevaren van dien. Daarnaast is het apparaat zwaarder, groter, en krachtiger. Daarom zijn er een aantal fysieke eisen aan een frees:
- Noodknop op een plek die altijd bereikbaar is
- Mogelijkheid om, of inbegrepen in, spatschermen om het werkstuk en bewegende delen te hebben.
- De frees mag niet spontaan aangaan na inschakeling stroom
- De frees moet stevig staan
Daarnaast is er de persoonlijke veiligheid van een frees. Hoewel het risico op zwaar letsel een stuk kleiner is dan bij de voorgenoemde hypothetische toekomstige mogelijke misschien-draaibank is er wel degelijk letsel mogelijk. Daarom zijn de volgende dingen benodigd:
- Veiligheidsopschriften (stickers, etc) (kartrekker: supakeen)
- Documentatie op de wiki (kartrekker: supakeen)
- Eventuele mechanische en/of elektrische aanpassingen voor extra noodknoppen en schakelaars (kartrekker: gezocht)
Locatie
De makkelijke plek voor de frees is in de werkplaats. De voorgestelde frees heeft geen krachtstroom nodig en maakt geen vonken. Het is belangrijk om te melden dat de frees wel vonken kan maken op hoge doorvoer en met carbon frezen maar men kan ervoor zorgen dat dit niet gebeurd.
Er zal iets in de werkplaats moeten wijken. We kunnen of de plek waar de kolomboor staat en dus de kleine tafel daar afbreken en deze locatie geschikt maken voor de frees. We kunnen eventueel de werkbank aan de deur kant (hoofdruimte) inkorten. Het is ook mogelijk dat we een volledig nieuwe werkbank maken voor de frees, kolomboor, iets en pers en deze aan de raamkant plaatsen.
Omdat de voorgestelde frees zwaar is (230kg) en we deze graag op werkhoogte willen opstellen zal er een stellage moeten worden gemaakt waarop de frees kan staan zodat deze stevig staat.
Mochten we deze stellage uit staal willen bouwen dan kan dat worden gedaan door supakeen, kiezen we voor hout dan zal er iemand anders gezocht moeten worden.
Gebruik
Het algemeen gebruik van de frees zal worden gedocumenteerd op de wiki door supakeen onder het mom van de veiligheid. Dit zal ook het algemeen basis gebruik beschrijven:
- Uitwisselen van toolholders
- Hoe een werkstuk te klemmen
- Hoe te meten
Er is een grote olifant die zich heeft verstopt achter de frees en dat is dat het zeer zeker mogelijk is om deze onherstelbaar te beschadigen met foutief gebruik. Mocht iemand een te diepe toevoer nemen dan is het mogelijk om de spindel te beschadigen.
We kunnen er van uit gaan dat mensen voorzichtig met de frees omgaan, deze afdoende documenteren, en volplakken met stickers.
Het alternatief is dat, net zoals de lasercutter nu, er eerst instructie voor gebruik dient plaats te vinden. Dat zou kunnen worden gedaan door supakeen maar er zullen meer mensen benodigd zijn dan 1.
Kopen
Frees
Totale kosten 2700 EUR.
Om de frees klaar voor gebruik te maken dient er een minimale set accessoires bij gekocht te worden.
Minimale Set
Totale kosten: 210 EUR
De minimale set bevat een uitgebreide selectie aan frezen zodat we kunnen uitvinden wat er veel gebruikt word.
- Machineklem Basis (39.99 EUR): voor het vasthouden van werkstukken
- ISO 30 spantangenset (69.99 EUR): voor het vasthouden van tools.
- Radiusfrezen (25 EUR/set): voor het maken van afgeronde hoeken
- Spiebaanfrezen (64 EUR/set): spiebaanfrezen kunnen verticaal het werkstuk in en snijden ook aan de zijkanten, goede allrounder dus.
Uitgebreide set
Minimaal plus:
- Zaagfrezen setjes
Nice-to-haves
Absoluut niet benodigd, wel heel leuk!
- Automatische Tafelvoeding (299.99 EUR): voor het automatisch doorvoeren van de tafel
Stellage
Het ding moet ergens staan.
Slijtonderdelen
Crowdfunding
Omdat dit ding duur is en ik het heel graag wil, spreekt geld natuurlijk meer dan woorden, mocht je mee willen betalen aan dit voorstel zet dan je naam erbij in onderstaande tabel.
Wie | Hoeveel? |
---|---|
supakeen | 200 EUR |
Jij? | 10 miljoen |