Zweepdraaibank

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
Project Zweepdraaibank
Zweepdraaibank.png
Moderne uitvoering van een middeleeuwse draaibank
Status Completed
Contact molenaar
Last Update 2019-09-23
Één van de "poppets", een houder met center
Zwengel met center
De eerste test

Zweepdraaibank

Deze draaibank is bijna kinderlijk eenvoudig: Aan een buigzame tak hangt een touw, dat touw gaat een keer over het werkstuk, en dan naar een pedaal. Als je het pedaal intrapt, draait het werkstuk "heen" en buigt de tak, als je je voet weer ontspant buig de tak terug en draait het werkstuk terug.

In Engeland zijn er nog bodgers die van vers hout op zweepdraaibanken stoelpoten en dergelijke draaien. Mijn reden om deze draaibank te maken is het draaien van middeleeuwse instrumenten met de techniek van toen.

Deze draaibank is gebaseerd op een video van Harry Rogers, zelf een bodger.

Één van mijn aanpassingen is het verlengen van één poot, zodat de tak aan de draaibank zelf bevestigd kan worden.

Ik wil er in ieder geval twee dingen op gaan draaien:

  • De handgreep van de zwengel van de draaibank zelf (historische reprap?)
  • Een Kinder-éénhandsfluit die in Leiden gevonden is.

De eerste test

Het is me alleen gelukt om met de leunspaan te draaien, en zelfs dan ben ik een paar keer uitgeschoten vanwege de aandrijving met de voet. Echt middeleeuws draaien zonder leunspaan is dus nog steeds een uitdaging. Ook hier is scherp gereedschap onontbeerlijk, en ik vermoed dat de middeleeuwse draaier zijn beitels vlijmscherp hield.

Het is zaak om de trap-plank iets schuin te houden naar het midden van het werkstuk, omdat het touw er anders gemakkelijk af loopt. Voor de eerste test had ik de levende boom gebruikt, maar ik besef nu pas hoe veel massa en luchtweerstand de bladeren hebben. Een kale tak is veel prettiger. Ook is het handig om hard te trappen, want snelheid maakt het werk een stuk makkelijker.