Geslaagde open dag

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search


2012-04-02 - Zo'n 60 bezoekers bezochten afgelopen zaterdag 31 maart 2012 de open dag van RevSpace. Bijna alle hackerspaces namen deel aan deze landelijke open dag, waar in totaal naar verluid zo'n 300 mensen op afkwamen.

Opendag2012.svg

Ongeveer de helft van de bezoekers wist al 'n beetje wat een hackerspace is. De andere helft wist eigenlijk niet wat ze te wachten stond, maar kwam naar aanleiding van een vermelding in een krant een kijkje nemen. We hebben de bezoekers uitgebreid verteld over het verschil tussen computercriminaliteit en ethisch hacken, en over de vele creatieve vormen van hacken zoals het maken van je eigen elektronica of het aanpassen van apparaten.

Bij de verschillende hackerspaces stonden mensen klaar om een deel van wat hackers doen uit te leggen. Zo kon je bij ons je OV-chipkaart laten uitlezen en werd er verteld over hoe de kaart ook kan worden aangepast. Sommige bezoekers wisten nog niet dat ze hun reishistorie in hun portemonnee bij zich droegen. Velen maakten van de gelegenheid gebruik om nog even te klagen over de OV-chipkaart zelf, de kosten, de abonnementen, de privacyschending, in- en uitchecken... Sorry, wij kunnen er helaas ook niks aan doen.

Om te demonstreren hoe de lasercutter werkt, trakteerden we de bezoekers op naambordjes en sleutelhangers met daarin hun naam gegraveerd. Ze zagen met eigen ogen hoe de laser korte metten maakt met een stukje triplex of plexiglas.

Gedurende de hele dag werden op het grote scherm wachtwoorden geprojecteerd van mensen die via onze open (en dus onbeveiligde) wifi op de verkeerde manier hun e-mail checkten, websites bezochten, etcetera. Wanneer dit gebeurde konden bezoekers, eenmaal bekomen van de schok, uiteraard rekenen op hulp bij het veranderen van het wachtwoord en het beveiligen van hun verbinding. Tot onze verbazing, en tot nog grotere verbazing van hemzelf, verzond zelfs de laptop van een van onze vaste bezoekers nog wachtwoorden onversleuteld door de lucht...

Op de open dag kwamen ook recruiters af, op zoek naar getalenteerde ethische hackers. Oftewel: hackers in loondienst die in opdracht van bedrijven hun beveiliging testen. Soms zelfs met carte blanche!

Naast deze activiteiten konden mensen kennis maken met Linux en retro gaming, en zien dat je leuke dingen kan maken met een Arduino. De flipperkasten (waarvan enkele uit de jaren '70) stonden aan en werden goed gebruikt, en er zijn een stuk of tien uitgebreide rondleidingen gegeven.

Vooraf hadden we geen idee hoeveel mensen er zouden komen. Vijf? Tien? Misschien twintig? Het werd een veelvoud. Volgend jaar weer?

Open dag gemist? Geen probleem; we zijn ook buiten de open dag in het algemeen wel open voor het algemene publiek. Kom eens langs voor een rondleiding. We hebben geen vaste openingstijden omdat deelnemers met hun eigen sleutel 24/7 naar binnen kunnen. Op de voorpagina van de site staat of we open zijn; dat is bijna elke avond, maar zeker elke dinsdagavond.