Zwart

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
Project Zwart
Zwart IMG 1209.png
Zo Zwagt Als de Nagt
Status Abandoned
Contact Sebastius, Boekenwuurm
Last Update 2019-01-13

Kunnen we zielenzuigend zwart maken?

Achtergrond

Boekenwuurm: Ik kreeg de vraag, omdat ik zo hard over kleur kan nerden, of ik een alternatief wist voor vantablack. Want vantablack, met zijn 99.7% adsorptie, is het zwartste zwart wat mensen tot nu toe hebben kunnen maken. Helaas moet het in vacuum gemaakt worden, is het zo fragiel dat het beschadigt als je het aanraakt, bestaat het uit een type carbon nanotubes die net zo gezond zijn als asbest en, het belangrijkste, is het niet voor particulieren te verkrijgen.

Black 2.0

Gelukkig zijn we niet de eerste die toch enorm zwart willen hebben, en zijn er wat kunstenaars die een eerste vorm van een veilige acrylverf die "heel zwart" is gemaakt. Deze was gemaakt van zwarte pigmenten ipv koolstof. Dit omdat koolstof reflecteerd. Er waren met dit recept nog steeds wat problemen, en daarom hebben ze een nog mattere binder gebruikt, die geen titanium e.d. meer in zich heeft. En dat hebben we dus besteld, er staat nu een flesje op de space.

De glans eraf

Als test is het zwart op een canvas gesmeert. Ik heb dit nog niet gezien, dus het is theoretisch en van foto's. Het effect is niet wat je verwacht, het zuigt geen licht weg. Is dit compleet onverwachts? Neu, eigenlijk niet. Het is voornamelijk bedoelt om het andere effect van vantablack na te bootsen: Geen speculair reflection. Oftewel het glanst niet en is extreen mat. Daardoor is het, als het op een 3D object gesmeert wordt, alsof het object plat is. Dat is het volgende wat ik wil proberen, wat black2.0 op een golfbal of iets dergelijks smeren. Ook ben ik benieuwt of black 2.0 veel zwarter wordt als je er glanzend vernis op spuit. Want dan krijg je die speculair reflection terug, en word een object meteen veel dieper zwart.

Vervolg ideeen

Black 2.0

  • vernis
  • 3d

We kunnen nog verder gaan. Black2.0 moest gebruiksvriendelijk en aan veiligheidseisen voldoen. Als je daar iers relaxter mee om gaat zijn er mogenlijkheden voor een RevBlack: (in volgorde van waarschijnlijkheid)

  • Random carbon nanotubes in verfmedium
  • Pigmenten die direct aangemaakt moeten worden maar niet in medium gestabiliseert kunnen worden (welke?)
  • Trippelwandige nanotubes van de juiste lengte in verfmedium (Waar vinden we die?)
  • Nanotubes direct op een plaatje laten groeien (opdampen! #Hoedan)

Linkjes

The War Over the World's Darkest Pigment Got Even More Ridiculous


Zwart IMG 1209.png