Werkbank

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
Project Werkbank
P1020195.JPG
Zware werkbank voor zwaar werk
Status Completed
Contact Juerd, pinoaffe
Last Update 2021-03-31

(januari 2019)

Aanleiding

We wilden een extra werkbank in de werkplaats, om twee redenen:

  1. De andere werkbanken zijn opzettelijk hoog, maar voor sommige mensen/projecten/apparaten te hoog.
  2. Voor de hydrolische pers en de lintzaag is een heel robuust en zwaar onderstel nodig en de andere werkbanken zijn niet lomp genoeg.

Materialen

  • Blad: beuken aanrechtblad 4 cm dik (Hornbach)
  • Frame: vuren, gevingerlast voor stabiliteit en rechtheid (Bouwmaat)
  • Poten: vuren, extra lomp groot omdat het kan (Pontmeyer)
  • Klapbeugels (Hornbach)
  • Akoustische ontkoppeling en antislip: mat van rubbergranulaat onder de poten (hadden we liggen)
  • Onderplank (staat niet op de foto's): gemelamineerd spaanplaat (Ikea koopjeshoek \o/)
  • Bescherming: hardwaxolie

Ontwerp

Het geheel is deels geyolo'd zonder al te gedetailleerd ontwerp vooraf. Tegen de onderkant van het blad zit een raamwerk van vuren balken voor extra stabiliteit geschroefd en gelijmd.

De rest is demontabel: de poten zijn los van de rest en zitten alleen met slotbouten en moeren vast (met opzettelijk wat ruime gaten zodat ze zich een beetje aan een ongelijke ondergrond kunnen aanpassen), de liggers van de onderplank zijn vastgeschroefd maar de gehele onderplank is niet verlijmd en kan dus los. De onderplank zelf zit op een paar punten geschroefd tegen verschuiven.

Aan één uiteinde is een deel neerklapbaar gemaakt om ruimte te maken om aan de zuurkast te werken. Als je werkt met de lintzaag is het fijn om wat extra ruimte te hebben om dingen neer te leggen. Op deze manier zetten we dat hoekje dubbel in. Het blad bleek scheef gezaagd in de winkel (waarschijnlijk omdat het in de verpakking is gezaagd en de sealnaad van het plastic niet egaal was) dus de naad tussen het vaste blad en het klapblad is gebaseerd op de haakse fabrieksuiteinden; vandaar dat het patroon helaas niet doorloopt.

Het houten geheel is met hardwaxolie behandeld. Onder de poten zijn met polymax rubber matten gelijmd zodat de werkbank echt niet onbedoeld van z'n plek komt; deze matten doen ook wat akoustische ontkoppeling.

De onderplank ligt naar achteren zodat je je scheenbenen niet stoot. De hoogte en diepte zijn uiteraard afgesteld op SAMLA's.