The Gigatron

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
Event The Gigatron (talk over computer zonder processor)
Name The Gigatron (talk over computer zonder processor)


Duration 12 Jan 2018 - 12 Jan 2018
Information


* Location: RevSpace
* Open from: 19:00

Gigatron.jpg

De Gigatron is een zelfbouw computer gemaakt uit TTL componenten. In tegenstelling tot 'normale' computers zit er geen processor in en tóch kan het best veel! Walter Belgers en Marcel van Kervinck gaan ons alles over hun ontwerp, hard en software en bouwproces vertellen.


Meer achtergrond informatie

"Ik ben met een vriend een computer aan het bouwen, de 'Gigatron'. Dit is een computer op 1 printplaat, maar zonder microprocessor, helemaal uit TTL componenten gebouwd. En toch is hij heel krachtig, hij heeft audio en VGA outputs bijvoorbeeld. Er zitten interessante hardware-zaken in. We willen hier graag een praatje over geven bij Revspace"

Wat gebeurt er als een hacker een berg 7400 logica, een soldeerbout en een oscilloscoop in z'n bezit krijgt? In 1975 hebben we dat gezien, Wozniak maakte "Breakout" uit 44 van die chips. Tegen de tijd (een jaar later) dat de MOS 6502 en de Zilog Z80 gelanceerd werden, startte zijn Apple 1 een ware revolutie in de microcomputer wereld. Maar waren deze processor IC's echt noodzakelijk hiervoor? Wij hebben een jaar geleden een bergje TTL logica en een oscilloscoop gekocht en zijn begonnen met hacken. Het resultaat is een volledig functionele microcomputer opgebouwd uit slechts 36 TTL chips, enkele ROMs, RAMs, diodes, maar zonder een enkele microprocessor! Deze talk gaat in op het hardware ontwerp, de software stack en de functionaliteit van onze Gigatron.


Ondanks dat de Gigatron klein is heeft deze toch hele interessante eigenschappen. Tijdens dit praatje wordt duidelijk wat de verschillen zijn met de PC. Er worden enkele bijzondere ontwerpkeuzes toegelicht die de hardware simpeler hebben gemaakt maar toch krachtig hebben gehouden!

Eten / Aanmelden

Revspace is op vrijdag in het algemeen open vanaf 16:00 en bezoek is dan ook welkom. Ter plaatse wordt vaak bedacht of er samen gekookt of eten besteld wordt.

De talk begint om 20:30 en zal ongeveer een uurtje duren naar verwachting.

Aanmelden wordt op prijs gesteld, via dit e-mail adres: Email.jpg

Er zijn geen kosten verbonden aan deze informatieve avond, consumpties zijn op eigen kosten (contant af te rekenen).