Statiegeld

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search

Per 1 april 2023 krijgt Nederland statiegeld op blikjes. We hebben besloten vanaf dat moment statiegeld in rekening te brengen en terug te betalen voor blikjes, flesjes, en kratten. Ook voor Club-Mate.

Het statiegeld wordt automatisch in rekening gebracht als je iets koopt.

Deze pagina is opzettelijk erg gedetailleerd. De beknopte informatie is rondgemaild en op de space aanwezig.


Statiegeld terugkrijgen

Bij de statiegeld-kliko is een nieuwe RevBank-terminal. Dit werkt het hetzelfde als de normale RevBank:

 1. scan je lege statiegeld-verpakking(en)
 2. typ/scan je naam


Beperkingen

RevSpace is een z.g. "vrijwillig inleverpunt", wat inhoudt dat we niet verplicht zijn om je statiegeld terug te geven. In tegenstelling tot supermarkten, mogen we dus selectief zijn in wat we accepteren.

Je krijgt alleen statiegeld terug voor dingen die je ook bij ons gekocht hebt met statiegeld.

Dus niet voor:

 • dingen die je elders gekocht hebt
 • dingen die je gekocht hebt voordat we met dit systeem begonnen
 • dingen die met een ander account gekocht zijn

RevBank houdt dit bij middels "deposit tokens". Koop je iets met statiegeld, dan krijg je daarvoor een token. Als je het inlevert, wordt de token verbruikt. Een token is 100 dagen geldig, dus je hebt ruim 3 maanden om je statiegeld weer in te leveren.


Je statiegeld doneren

Je kunt Nederlandse blikjes en plastic flesjes met het statiegeld-logo ook doneren aan de space:

 • dingen die je elders gekocht hebt
 • dingen die je gekocht hebt voordat we met dit systeem begonnen
 • dingen die je wel bij ons hebt gekocht, maar pas na 3 maanden inlevert
 • dingen die je wel bij ons hebt gekocht, maar waarvan je het statiegeld niet terug hoeft

Gewoon zonder te scannen in de statiegeldbak gooien. Bedankt!

Let op: GLAZEN flesjes kunnen we niet aannemen, behalve van wat we zelf ook verkopen (oftewel Club-Mate en Flora Power), en dat moet in de juiste kratten.


Hoe...

Hoe moet ik de verpakkingen inleveren?

 • Flesjes: leeg, zo min mogelijk deuken en kreukels, MET dop.
 • Blikjes: LEEG!!! en zo min mogelijk deuken en kreukels.

Een klein deukje mag, maar ze mogen dus niet platgestampt, geperst, of fijngeknepen zijn.


Hoe krijg ik statiegeld terug?

Scannen en naam typen, maar dan bij de inlever-terminal bij de statiegeldbak.

Of je kunt het Nederlandse statiegeldspul inleveren bij andere inleverpunten, zoals supermarkten, en daar je geld terugkrijgen.


Hoe krijg ik statiegeld terug als de inlever-terminal stuk is?

Gebruik het commando "deposit" op de normale revbank en scan dan 1 verpakking.


Hoe doneer ik m'n statiegeld aan de space?

Inleveren, maar niet scannen. Thanks!


Hoe koop ik een kratje Mate?

Er hangt een briefje met een barcode bij de terminal, om dit makkelijk te maken.

Handmatig kan ook: koop product "matekrat" en 20 flesjes. Je mag verschillende smaken combineren zolang je alles maar netjes scant en afrekent.


Hoe lever ik een kratje Mate in?

Hetzelfde als het kopen, maar dan bij de inlever-terminal.


Hoe gaat dat met meerdere kratten?

Gewoon hetzelfde meerdere keren doen.

Als je voor andere space (of een evenement) Mate wilt kopen, neem dan contact op met het bestuur om te checken of dat uitkomt qua inkoop. Bevriende nonprofits die veel Mate tegelijk inkopen kunnen een factuur krijgen. Dit gaat dan helemaal buiten RevBank om.


Hoe krijg ik statiegeld terug van een krat Mate die ik onder de oude systematiek heb gekocht?

In Duitsland inleveren...

In ons oude systeem gingen we ervan uit dat matekratten nooit terug komen op de space. Daarom rekenden we een opslag ter compensatie van het statiegeld. Maar die krijg je niet terug (en dat wist je bij aanschaf, als het goed is :)). Je mag het wel inleveren bij de space, maar dan is het een donatie aan de space.

Uiteraard kun je wel krat voor krat omruilen. Je rekent dan alleen 20 nieuwe flesjes af.


Hoe werkt statiegeld in combinatie met de RevBank Market?

Niet. Dat werd echt extreem omslachtig om te bouwen, en het leeggoed van marketproducten apart houden is logistiek onhandig op de space.

Als verkoper kun je de prijs met 15 cent verhogen. De koper kan het statiegeld niet bij ons terugkrijgen, maar wel in de supermarkt.

Heb je blikjes of plastic flesjes ingekocht waar Nederlandse statiegeld op zit? Als het lang houdbaar is en qua prijs een goede deal, wil de space misschien wel de hele partij van je overnemen. Vraag 't even bij het bestuur. (NB: dit is geen belofte; we bekijken het per geval!)

Waarom...

Waarom nu ineens wel?

RevSpace verkocht al dingen met statiegeld: plastic flesjes en glazen mateflesjes. Daar rekenden we geen statiegeld op, en je kreeg ook niks terug. Van wat mensen mee naar huis nemen, komt een flink deel nooit terug naar de space en dat is een kostenpost. Nu ook de blikjes statiegeld krijgen, is dat voor ons een reden om toch nog eens te kijken of we wel door moeten gaan zoals we dat deden.

We verwachten dat, als we geen statiegeld zouden rekenen, er meer blikjes en flesjes in de prullenbak zouden belanden of mee naar huis worden genomen en niet meer terugkomen.

Waarom zegt de inlever-terminal "Sorry, no deposit on that product."?

In de productenlijst van RevBank staat geen statiegeld geregistreerd bij de barcode die je hebt gescand. Je betaalt in dat geval geen statiegeld, en krijgt 't dus ook niet terug.


Waarom zegt de inlever-terminal "Sorry, you have only 2 deposit tokens (...)." als ik 4 blikjes inlever?

Omdat je alleen bij ons kunt inleveren wat bij ons gekocht is. Als je wat koopt met statiegeld, houdt RevBank dat in de vorm van tokens bij voor je. Je kunt alleen zo veel inleveren, als waar je tokens voor hebt. Per soort statiegeld is er ook een soort token.

De tokens zijn beperkt houdbaar. Als je het inlevert op de space terwijl je het lang geleden op de space gekocht hebt, kan het zijn dat je tokens inmiddels zijn verlopen.


Waarom niet net als in de horeca gewoon zonder statiegeld?

We rekenen geen horecaprijzen, wat het risico voor ons veel groter maakt ten opzichte van de marge.


Waarom niet gewoon de prijzen verhogen?

Waarschijnlijk brengen de meeste mensen wel alles netjes terug, maar in een tijd waar alles al enorm duurder wordt, willen we niet de prijzen nog verder verhogen als dat niet nodig is. Prijsverhogingen komen harder aan voor de één dan voor de ander.


Waarom scannen?

Omdat dat makkelijker is dan commando's typen, en omdat er in theorie verschillende statiegeldtarieven kunnen zijn die je dan zou moeten onthouden. Het helpt hopelijk ook voor het besef dat je blikjes niet meer moet platstampen.


Waarom betaalt de space geen statiegeld voor wat je elders gekocht hebt?

Omdat het allemaal extra werk oplevert, dat wordt gedaan door vrijwilligers. Je mag het wel inleveren op de space, maar dan willen wij die 15 cent voor de space houden. Het is allemaal best veel werk om de grote statiegeldzakken te verwisselen, te labelen, en daar een administratie van bij te houden. Dat doen we graag als het de space geld oplevert (verkochte drankjes en gedoneerd statiegeld), maar daar houdt het ook wel op... :)


Waarom moet je het statiegeld weer inleveren binnen 100 dagen?

Om de financiën van de space overzichtelijk te houden, en om te ontmoedigen dat je meer kratten mate koopt dan je in een redelijke tijd kunt opdrinken. Als het leeggoed niet terugkomt, willen we op enig moment wel duidelijkheid hebben dat we dat geld in andere dingen kunnen investeren. De tijd van ruim 3 maanden is arbitrair, maar leek ons heel redelijk aangezien er maar 20 flesjes in een krat zitten.

Overigens worden de tokens momenteel FIFO gebruikt: je oudste tokens (per type) worden als eerste opgemaakt. Afhankelijk van de omstandigheden kan het dus zijn dat je (veel) langer de tijd hebt, vooral als je op de space meer Mate consumeert dan thuis. (Je kunt hier geen rechten aan ontlenen.)


Waarom zijn er verschillende typen tokens?

Omdat er verschillende statiegeldsystemen zijn, en we het zo los bij kunnen houden. Voor de statistiek, maar ook omdat het verschillende tarieven kunnen zijn. Op het moment van invoering is het statiegeld op wat we verkopen toevallig allemaal 15 cent, maar verdeeld in 3 categorieën: blikjes, plastic flesjes, en Duitse glazen flesjes.


Waarom geen glazen flesjes?

Omdat die in een heel ander systeem moeten worden ingeleverd, en we geen plek hebben om het te sorteren. We doen alleen mee aan "Statiegeld Nederland" en het statiegeld van onze Duitse leverancier van glazen flessen in kratten.

(Bierflesjes zouden trouwens de blikjes in de zak deuken omdat ze zo zwaar zijn.)

Update: glazen flesjes in een kliko gaat sowieso helemaal fout: het breekt. Niet doen dus, alsjeblieft :)

Waarom zijn de PMD-bakken weg?

PMD is voor de space heel omslachtig, omdat we het niet makkelijk kunnen afvoeren. We brachten het naar de wijkcontainer enkele straten verderop. Nu er statiegeld zit op blikjes en plastic flesjes, hebben we veel minder PMD en is PMD scheiden voor ons de moeite niet meer waard.