RAK831

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
Project RAK831
Rak831-in-doosje.jpg
LoRaWAN Gateway Module
Status Completed
Contact Maxell
Last Update 2020-02-13

Ik heb een RAK831 "LoRaWAN Gateway Module" voor 868 MHz gekocht van RAKWireless. Deze module heeft als basis de "SX1301" base band processor en als RF front-end transceiver de "SX1257". Hij lijkt daarmee erg, of is misschien zelfs wel een kloon van de "iC880A LoRaWAN Concentrator" gemaakt door IMST.

Dit is geen kant en klare gateway! Er is ook nog software nodig die via SPI het op het internet plaatst. Ik ben van plan hier de software van The Things Network Zurich voor te gebruiken.

Vrijdag 27 oktober heb ik de module aangesloten aan mijn raspberry pi, en alles was direct klaar voor gebruik. De gateway kwam online bij the things network, en kon direct berichten ontvangen. Dit ging bijzonder gemakkelijk! Alles ligt als tijdelijke opstelling nog wel op het TV meubel.

De gateway heet EUI-B827EBFFFEAA660C, en de kant-en-klare scripts draaien nu met "Poly Packet Forwarder for Lora Gateway" versie 2.1.0 / "Lora concentrator HAL library" versie 3.1.0

Het normale start.sh "Reset iC880a" geeft de GPIO het "unexport" commando. Het advies lijkt voor nieuwere debian-releases te zijn om dit niet meer te doen. Ik heb dit er dan ook uitgehaald: #echo "$SX1301_RESET_BCM_PIN" > /sys/class/gpio/unexport

Omdat ik de installatie buiten aan het balkon wil hangen heb ik een waterdicht doosje gekocht. Omdat met de "dupont"-draadjes het een spaghetti werd en de kans op falen toenam heb ik besloten de kant en klare rpi-naar-rak print te kopen. Deze Raspberry Pi "hat" is gemaakt voor de derde generatie Raspberry Pi, en bij mij zat dus de composite video-uit in de weg. Deze heb ik er van af gehaald. De drie printplaten zitten met een PoE-naar-USB in het doosje, en het doosje heeft een chassis-N-connector naar SMA, en een waterdichte RJ45 doorvoer. Ik heb wat ijzerwaren gekocht om het doosje met pijpklemmen aan het balkon te hangen.