IntelliKeys

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
Project IntelliKeys
IntelliKeys.jpg
Alternatief c.q. aanvullend toetsenbord
Status In progress
Contact Luteijn
Last Update 2016-12-02

Intro

Op de freestuff tafel lag een 'Classic' IntelliKeys input device. Dit kan je met de kabel die erbij zat aansluiten op een PS/2 toetsenbord aansluiting, en dan eventueel een ander toetsenbord doorlussen. Het is een (iets) membraantoetsenbord met een actief oppervlak iets groter dan een vel A4. Er zat ook een overlay bij met de cijfers, escape, backspace, space, return, en vier pijltjestoetsen erop. Dit is de zogeheten Numbers Overlay for IntelliKeysTM. Volgens de Copyright mededeling op de overlay komt het ding uit 1991, en via google was redelijk snel te vinden dat er ongeveer 10 jaar later een USB versie is uitgekomen met wat meer mogelijkheden. De enige aansluitingen op deze Classic versie zijn twee jacks voor externe schakelaars en een D-sub aansluiting met 15 polen (zoals van de analoge joystick/MIDI connector op geluidskaarten uit de vorige eeuw). Aan de D-sub aansluiting zat dus een Y kabel om de boel aan te sluiten op een PS/2 poort en en toetsenbord door te lussen.

Missende Onderdelen

(Als deze nog ergens te voorschijn komen houd ik me aanbevolen)

Er is volgens de informatie die ik met wat googlen bijelkaar geschraapt heb een aparte kabel voor aansluiten op een Mac nodig. Boeit me niet zo. Verder zouden er nog 5 andere standaard overlays moeten zijn, waaronder een speciale 'Setup' overlay.

Wellicht zijn er ook nog ooit discs met software/drivers geweest.

Overlays

Elke standaard overlay heeft een primitieve barcode op de achterkant, die door 'oogjes' onder de rand van de unit gelezen kunnen worden. Ik heb de unit niet opengemaakt maar aangezien er 6 standaard overlays en de optie 'geen overlay' mogelijk zijn, zullen er waarschijnlijk maar 3 bits aan info in de barcode zitten. De Numbers Overlay had gelukkig twee 'streepjes' van ongeveer een centimeter breed, met ruimte voor 1 of 2 blokjes ertussen, afhankelijk van de tussenruimte. Het lijkt erop dat er maar 1 blokje/bit tussen zit, en dat de 'Numbers' overlay het eerste en derde bit 'aan' heeft staan (101). Als de overlay eruit gehaald wordt en al dan niet vervangen wordt door een geheel wit of zwart vel papier, dan herkent de IntelliKeys dit als 'geen Overlay' (000/111), en werkt de unit (by default) als 2 grote knoppen die links als 'spatie' en rechts als 'enter' werken.

Met wat googlen waren wel plaatjes van de andere overlays te vinden, en de namen, maar (door mij dan tenminste) niet de bijbehorende codering op de achterkant, dus die heb ik gereverse-engineerd met behulp van een stukje dik wit papier en een potlood op zwarte vlakjes te tekenen:

geen: 000 (en 111) basic writing: 100 qwerty: 010 arrows: 110 alphabet: 001 numbers: 101 setup: 011

De afstand van de onderkant van de overlay tot het begin van het 3e blokje van de code is 90 mm, het blokje is ongeveer 9 mm hoog, dan is er 24 mm tot aan het begin van het 1e blokje. De blokjes zijn 12.5 mm of een halve inch breed, maar dit luistert natuurlijk niet zo heel nauw. Ik heb voor het middelste bit/blokje een ongeveer even groot als de andere twee getekend, met aan weerszijden ongeveer 7.5 mm ruimte.

De hele overlay is 216 mm hoog en 330 mm breed, dit komt neer op 8.5 x 13 inch, "Folio", wat waarschijnlijk met de meeste A4/Letter printers ook wel te printen moet zijn omdat het twee inch langer, maar niet breder is dan "Letter". Anders wordt het een kwestie van op A3 printen en op maat snijden.

Aanpassen

Via het setup sheet zijn er wat aanpassingen te maken, en het zou ook mogelijk moeten zijn eigen custom layouts te maken, met behulp van de bijbehorende software. Waarschijnlijk kom je met iets als Autohotkey ook al een heel end als het ding een standaard instelling heeft om per onderliggende hardware toets een aparte scan-code of iets dergelijks uit te voeren. Eerst maar eens proberen wat de mogelijkheden van de setup-overlay zijn die ik nagemaakt heb met behulp van een plaatje van het web: IntelliKeys setup.png

Uitvoer van 'List Features' na Keyboard en Feature Reset elk 2x ingedrukt te hebben:

Response Rate = 15
Required Lift Off = Off
Keysound = On
IBM Repeat Rate = 15
IBM Repeat = On
Repeat Latching = Off
Shift Key Action = Latching
Indicator Lights =  3
Mouse Arrows = Off
Apple Mouse Speed = 6
Smart Typing = Off
Data Send Rate = 15
IBM Standard Keyboard Attached = Yes
AT Arrows = Normal
XT/AT Cable Override = Auto-ID
ROM Version 1.05
Download Prevention = Off
Custom Overlay = Two Big Keys
Custom Overlay Level = 1
Name of Level 1 = Space/Enter

De andere Custom Overlay Levels:

Name of Level 2 = Space/Return
Name of Level 3 = Down Arrow/Return
Name of Level 4 = Right Arrow/Return
Name of Level 5 = Tab/Return
Name of Level 6 = Escape/Return
Name of Level 7 = Left Arrow/Right Arrow
Name of Level 8 = Up Arrow/Down Arrow
Name of Level 9 = 1/2
Name of Level 10 = Left Shift/Right Shift
Name of Level 11 = Click/Double Click
Name of Level 12 = Click/Double Click
Name of Level 13 = Click/Double Click
Name of Level 14 = Click/Double Click
Name of Level 15 = Click/Double Click

Helaas dus geen preset met allemaal kleine 'toetsen'. Voor Click/Double Click moet het ding niet als muis worden aangesloten, maar het stuurt 'mousekey compatible'-aanslagen uit (NumpadClear, NumpadAdd).

Custom Layouts Uploaden

W.I.P. Uitzoeken of 'Overlay Maker' te vinden is.. volgens de fabrikant werkt het uploaden van Overlays niet meer met nieuwere windows versies, kennelijk is de manier van uploaden te smerig. Ding schijnt een onderliggende matrix van 24x24 te hebben. Nog geen duidelijke informatie over het upload/programmeer protocol kunnen vinden; wel een 'setup.exe' gedownload voor 'Overlay Printer', wat een windows 3.x programma zou zijb waarmee overlays die gemaakt zijn kunnen worden geupload naar het device.

Open maken

Als het programmeer gebeuren niet te achterhalen meer is, is het wellicht mogelijk een eigen controller aan de aanraakgevoelige hardware te hangen. Een dezer dagen het ding maar eens open schroeven om te zien hoe hackbaar het is.