Hybride motor

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
Project Hybride motor
Gilera DNA custom MvE.JPG
Project voor de komende 2 jaar of meer: Een hybride motorfiets bouwen. Het startpunt is mijn Gilera C27 DNA (foto), een 50cc scooter die ik reed voor ik mijn Kawasaki Ninja had. Ik vind het nog altijd een tof ding om mee te rijden, maar hij is echt heel vies. In uitstoot bedoel ik dan: Het is een tweetakt en dan ook nog een snelle racer, wat betekent dat de straat blauw staat als je 'em start. Om die reden reed ik er weinig mee, waardoor ik maar besloten heb er een boeiend leerproject van te maken, door er een hybride motor van te gaan maken.
Status In progress
Contact merethan
Last Update 2018-02-03

Project

Dit project is in wezen begonnen toen ik mijn Kawasaki Ninja kocht: Nu ik een ander primair vervoersmiddel had kon de Gilera helemaal uit elkaar voor onbepaalde tijd, waar ik toen maar gebruik van heb gemaakt. Ik was toch voor een paar maanden werkloos, ofwel de uitgelezen kans om mijn eerste liefde helemaal uit elkaar te halen en van voor naar achter aan te pakken. Eenmaal af reed ik er alleen weinig op. Niet omdat ik het saai vond nu ik een "echte" motor had, maar omdat ik het asociaal vond worden: Het was niet ongewoon dat je keukenraampjes in de straat hoorde dichtvallen zodra ik dat ding startte.

De Gilera C27 DNA is namelijk een tweetakt. En een snelle. Zonder enige snellere of grotere onderdelen en met een standaard 50cc cilinder kan zo'n ding al zo 110km/u. Beetje afstellen en tunen; 120km/u is binnen handbereik. Gewoon met de spullen die er van de fabriek af op en aan zitten. Dat komt wel met een prijs: Om te voorkomen dat het zooitje in elkaar draait isie nogal dorstig met olie. Nu zijn tweetakt motoren by design al niet schoon (ze verbranden olie mee met de brandstof), het C27 blok tilt het echt naar een nieuw niveau.

Dus ja, ik reed er graag op maar kon het niet echt meer verantwoorden. Verkopen wilde ik dat ding ook niet, want het is mijn eerste liefde; verkopen zou ik eeuwig spijt van hebben. En ik had nog het plan een hybride motorfiets te gaan maken of in elk geval zelf een keer een injectiesysteem te bouwen. 1 en 1 is 2: Mijn oude Gilera (bouwjaar 2001) ging een ander blok krijgen.

Hybride motorblok

De DNA heeft het frame ontwerp van een motorfiets, maar er gaat een vrij standaard scooterblok onder. Dat wil zeggen dat de achtervork en het motorblok min of meer hetzelfde onderdeel zijn. In theorie moet een totaal ander motorblok monteren aan het frame dus goed te doen zijn. Piaggio (het moederbedrijf van Gilera) bouwt tal van (motor)scooters onder een dozijn merknamen, daar moet vast wat tussen zitten wat geschikt is.

Enter de Piaggio Mp3 hybrid. Een driewielige scooter met een 125cc bezinemotor en 2.6kW elektromotor. Alles wat ik nodig heb in één blokje. Nieuwprijs van zo'n voertuig: €9.000 ofzo. Ouch.

Even een nieuwe kopen zat er dus niet in. Dit project is dan ook in de ijskast gegaan tot ik op marktplaats een kapotte tegen kwam. Een fietsenmaker had zo'n ding in zijn etalage gezet naast de elektrische fietsen, maar verzaakt de accu periodiek bij te laden. Het is een Italiaans ding dus er zitten wat quirks in, eentje daarvan is dat je minimaal eens in het half jaar de accu een volle lading moet geven anders gaat die naar de klote door ondervoltage. 1.2kWh in een half jaar ontladen door sluipverbruik.. Italianen kunnen dat. En zonder een werkende tractieaccu start de elektronica niet volledig op, waardoor het voertuig effectief niet meer rijd.

Een nieuwe accu vraagt Piaggio €3.000 voor meen ik (voor 1.2kWh...), wat het voertuig tezamen met het feit dat er meer dan 10 kilometers op stonden en een bouwjaar 2009 feitelijk total loss maakte op basis van de dagwaarde. Dat rekensommetje gaf die fietsenmaker zonder twijfel een slechte dag.

Wat onderhandelen later hebben we een prijs van €2.700 afgesproken, waarvoor hij hem nog kwam brengen ook. Zo graag wilde hij er vanaf.

Bijna puntgaaf, net iets meer dan 30km op de klok. Wel met een kapot accupakket. Voor de rest gewoon alles zo goed als nieuw.

Piaggio Mp3 125cc hybrid (vooraanzicht)
Piaggio Mp3 125cc hybrid (achteraanzicht)

Het enige waar het mij om te doen was is het motorblok, dus hoe mooi en maagdelijk het ook was, de hele handel moest uit elkaar.

Piaggio Mp3 125cc hybrid frame
Piaggio Mp3 125cc hybrid blok en frame los


Ik ga niet veel uitweiden over hoe de disassembly ging, anders dan dat dit de meest debiel ingewikkeld geconstrueerde motorfiets is die ik tot nu toe heb gezien.

Aansturing

Naast een frame, een motorblok en een boel plastic kappen bestaat zo'n ding ook uit een boel logica voor aansturing. In het speciaal dit model, want er zitten twee aandrijfsystemen in.

Piaggio Mp3 125cc hybrid motor controller in elkaar
Piaggio Mp3 125cc hybrid motor controller in stukjes
Piaggio Mp3 125cc hybrid gasklep
Piaggio Mp3 125cc hybrid gasklep
Piaggio Mp3 125cc hybrid gasklep
Piaggio Mp3 125cc hybrid gasklep
Piaggio Mp3 125cc hybrid gasklep
Piaggio Mp3 125cc hybrid gasklep
Piaggio Mp3 125cc hybrid gasklep

To be continued...