Geluidz0r

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
Project Geluidz0r
Denon DCA-3120 binnenkant.jpg
Herrie in een doosje
Status Stalled
Contact Peetz0r
Last Update 2017-02-20

Introductie

Een tijd terug heb ik een (auto-)versterker en twee (auto-)luidsprekers overgenomen via Sk1llz. In eerste instantie heb ik hier in 2012 in twee "cd-opberg-kratjes" een setje van gebouwd.

Dit klonk voor geen meter en later in 2013 heb ik het omgebouwd tot een MDF kistje. Eigenlijk was deze net iets te groot en onhandig om serieus te gebruiken, dus hij heeft heel lang stil gestaan.

Inmiddels heb ik verhuisd (binnenkort nog een keer) en wil ik wel iets beters aan audio op mijn nieuwe plekje hebben.

Onderdelen

Op dit moment

In de toekomst

  • betere voeding
  • betere accu met charge/balance plug
  • lader voor bovenstaande accu
  • leds! moar leds! wellicht reagerend op geluid, because why not ofzo. nouja.

Voeding issues

De versterker gebruik bij vol volume pakweg 3,5A. Dat maakt een boel 12V voedingen ongeschikt. Daarnaast heeft de kwaliteit van de voeding nogal wat invloed op ruis. Verschillende geteste voedingen maken wel of geen hoorbare ruis. Het zou fijn zijn als het hele project muisstil is zolang er geen input is (dus de voeding moet passief zijn, er moet absoluut geen ruis uit de speakers komen, etc).

Verder moet de voeding de acculader kunnen voeden en tegelijkertijd muziek spelen. Dus de voeding moet nog wat ruimer zijn dan wat ik nu heb. Natuurlijk moet de versterker niet uit de accu gevoed worden terwijl we aan het laden zijn (wellicht relais die de voeding van de versterker tussen de accu en de externe PSU schakelt).

Het zou misschien een idee zijn om een 19V (laptop-)voeding te gebruiken. Die zijn makkelijk te krijgen in net even meer vermogen. Dan de keuze maken tussen de versterker direct aan 19V hangen, of een dc-dc ertussen zetten. De datasheet van de Toshiba chip meldt DC supply voltage: 25V maar ook Operating supply voltage: 18V

Ontwerp

De derde incarnatie van dit project (deze dus) ga ik maken met de lasercutter. Niks meer met de hand net-niet-op-maat zagen. Hij wordt ook iets kleiner en hopelijk lichter dan de vorige (maar de speakers zijn nou eenmaal 1,6 kg per stuk...).

Ik ben eigenlijk op zoek naar CAD software om 3d dingen voor lasercutters te maken. Dus een vage hybryde tussen 2d en 3d eigenlijk.

https://github.com/bmsleight/lasercut lijkt veelbelovend

Autudesk 123D lijkt hip maar lastigmoeilijk en draait niet op linux (ook niet via wine - plz disprove me here)