Fair use

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search

De meeste verbruiksmaterialen vallen bij RevSpace onder ons fair-use-beleid!

Het fair-use-beleid geldt voor alle gebruikers van de space, ook voor mensen die (nog) niet ingeschreven zijn als deelnemer. Uiteraard zijn donaties (zowel geld als in natura) van harte welkom.

Voorbeelden van zulke verbruiksmaterialen:

  • 3D-print-filament, naaigaren
  • Elektronica-componenten zoals weerstanden, condensatoren, knopjes, draadjes, krimpkous, sensors, arduinos, perfboards
  • Soldeerbenodigdheden zoals tin, flux, alcoholdoekjes
  • Projectbehuizinkjes, gripzakjes, ESD-zakjes
  • Kantoorartikelen zoals printpapier (en toner), lamineerfolie, paperclips, punaises
  • Papieren handdoekjes, schoonmaakmiddel, smeermiddel, chemicaliën, wegwerp-handschoenen
  • Stucloper, behangpapier, kraftpapier
  • Lijm, verf, tape, tiewraps
  • Schroeven, bouten, moeren, klemmen
  • Plaatmateriaal, balkjes, profielen, touw, tuinslang

(Deze lijst is verre van compleet.)

We vinden het praktisch en prettig om kleine dingen niet los in rekening te hoeven brengen, want dat zou afbreuk doen aan de spontaniteit van het hacken. Printen, zowel 3D als op papier, is bij RevSpace dus in principe gewoon gratis. We vertrouwen erop dat iedereen hier leuk mee omgaat, zodat we dit lang zo kunnen blijven doen.

Voorwaarden

Om dit vol te houden, hebben we 3 simpele voorwaarden voor het gebruiken van de grabbelvoorraden van de space. Deze "spelregels" zijn deels een kostenkwestie, maar deels ook omdat het aanvullen van de voorraden schaarse vrijwilligerstijd kost.

Fair-use-voorwaarde 1: Projecten waar je vooral op de space aan knutselt

De space is geen weggeefwinkel om vervolgens alles thuis te gebruiken. De voorraden zijn bedoeld om projecten op de space leuker en makkelijker te maken, zodat je meer op de space bent. Als je projecten op de space doet, kunnen andere mensen meekijken, van jou leren, zich laten inspireren.

Het is voor de space erg fijn als je je project documenteert op de wiki, foto's maakt, etcetera. Projecten van deelnemers zijn erg goede promo voor de space, en op die manier verdienen we de kosten vanzelf terug.

Fair-use-voorwaarde 2: Het is voor jezelf

Het schaalt helaas niet om voorraden van de space te gebruiken voor je vrienden, familie, klanten, etcetera. Een keertje een cadeautje maken met behulp van voorraden van de space is nog wel te doen, maar dit schaalt niet als je er een gewoonte van maakt, en al helemaal niet als rond de sinterklaasperiode iedereen het tegelijkertijd zou doen...

Als je aan commerciële dingen werkt, verwachten we uiteraard ook dat je dat zelf bekostigt (maar natuurlijk kun je best iets pakken en dan zo snel mogelijk aanvullen.)

Fair-use-voorwaarde 3: Geen serieproductie

Heb je meer dan 'n beetje nodig, dan is het tijd om je eigen materialen te kopen. Kom je er wat te laat achter dat je best veel hebt gebruikt? Vul dan alsjeblieft zelf de voorraad weer aan.

Tot slot: gebruik common sense

Sommige voorraden zijn gedoneerd en eindig, andere hebben we gekocht uit de contributie en proberen we aan te vullen zolang we daar geld voor hebben. Van je maandelijkse contributie van 32 € gaat er ongeveer 24 € op aan vaste lasten (voornamelijk huur), de rest gaat naar financiële reserves, gereedschap en voorraden. Je snapt zelf ook wel dat we het niet kunnen volhouden als je bijvoorbeeld elke week een nieuw project start met 5 € aan onderdelen. Verdiep je een klein beetje in wat dingen kosten, zodat je zelf een goede inschatting kunt maken.

Herbruikbare dingen zijn uiteraard bedoeld om hergebruikt te worden. Dingen zoals gereedschap, meetsnoeren, kabels, en apparaten van de space moet je bij vertrek meteen weer opruimen.

Twijfel je? Vraag een paar andere deelnemers wat zij ervan vinden. Samen kom je waarschijnlijk wel tot 'n zinnige conclusie.

Voorraadbeheer

Als iets (bijna) op is: mail board@revspace.nl alsjeblieft! Het kan een tijdje duren voordat de voorraden weer kunnen worden aangevuld, omdat dat allemaal vrijwilligerswerk is, omdat een heleboel online wordt besteld (o.a. uit China), en omdat we vanwege de verzendkosten graag bestellingen bundelen. Je sommige dingen zelf inkopen.

Ben je goed met goedkoop inkopen (denk Action ipv Gamma) en spullen georganiseerd opbergen? We kunnen hier wel hulp bij gebruiken. Meld je bij het bestuur als we dingen aan je mogen uitbesteden. (Dankjewel!)