EthischHackenProgramma

From RevSpace
Jump to: navigation, search


Voor algemene informatie, zie EthischHacken.

Wijzigingen voorbehouden.

Vanaf 12:30 Inloop

12:45 Opening + opiniepeiling - Barry van Kampen (Random Data)

Nadat de deelnemers aan de workshop van harte welkom geheten zijn, hun telefoons op trilstand hebben gezet en te horen hebben gekregen waar de nooduitgangen zijn, krijgen ze enkele stellingen voorgelegd als opwarming voor de rest van de workshop. Door handopsteken willen we vaststellen hoe de deelnemers over de stellingen denken. In de pauzes is er ruimte voor discussie.

Recente gebeurtenissen - Brenno de Winter (Nu.nl/Webwereld)

Een kort overzicht van de aanleiding van deze workshop. Over WikiLeaks en de cables, over de manier waarop de wereld in het algemeen en grote Amerikaanse bedrijven in het bijzonder hebben gereageerd, en over Operation Payback van Anonymous. Uiteindelijk komen we uit bij jeroenz0r, die waarschijnlijk zonder het te beseffen een link legt met de hackerspace. Deze workshop is onze kans om het een en ander recht te zetten.

Hackerethiek door de jaren heen - Hans van de Looy (Madison Gurkha)

Een "hacker van het eerste uur" vertelt over de kern van hacken en het gedachtegoed van hackers, en bespreekt daarbij voorbeelden van hacks en waarom die in zijn ogen al dan niet ethisch verantwoord zijn. Zijn hackers en is hacken veranderd in de afgelopen jaren? Ziet hij verschillen tussen hacken toen, en hacken nu? We vragen ons hardop af of hacken eigenlijk wel altijd met computers te maken heeft.

Hackerspaces - GMC (Revelation Space)

Sinds kort is het aantal hackerspaces in de wereld exponentieel gegroeid. In deze hackerspaces verzamelen hackers zich voor hun gehack, maar wie zijn deze hackers en wat doen ze in die spaces? Het vermoeden bestaat dat hackerspaces door politie en justitie scherp in de gaten gehouden zullen worden, zeker nu een jonge bezoeker van een hackerspace is opgepakt.

Online protesteren - Ot van Daalen (Bits of Freedom)

Als we cyberaanvallen met DDoS-software veroordelen, wat blijft er dan nog over aan middelen om online ons ongenoegen te uiten? Er zijn meer, en volgens ons betere, manieren om misstanden aan te kaarten. Daarbij zijn we wel erg afhankelijk van bepaalde verworven vrijheden, en daarom is het belangrijk dat we er ook voor zorgen dat we die houden. Zo komen we weer terug bij het onderwerp protest, want de politiek lijkt juist steeds meer vrijheden in te willen perken.

Hacking governments - Jurre van Bergen (2600nl)

De overheid staat in dienst van de burger, maar opereert vaak zonder verantwoording af te leggen. Dat zit de hackergemeenschap dwars, maar gelukkig zijn er heel beschaafde en verantwoorde manieren om de juiste informatie alsnog boven tafel te krijgen. Tegelijkertijd willen we dat de overheid wel nauwkeurig omgaat met de privacy van burgers.

Legaal hacken: waar ligt de grens? - Arnoud Engelfriet (ICTrecht)

Wat is het verschil tussen de TNT-staking en de DDoS-aanvallen op Paypal? Mag je je eigen bank hacken om te zien of ze wel veilig genoeg zijn voor je geld? En als je de ov-chipkaart gekraakt hebt, mag je dan als proof of concept ermee gaan reizen? De wet stelt grenzen aan ethisch hacken, maar is niet zwart-wit. Dezelfde handeling kan legaal of illegaal zijn afhankelijk van je intentie en de omstandigheden waaronder je deze begaat.

Paneldiscussie

Een hacker, een journalist, een jurist en een voorstander van cyberaanvallen bespreken scherpe ethische vraagstukken en geven invulling aan het grote grijze gebied tussen zwart en wit, met alle ruimte voor grote tegenstellingen en fijne nuances. Ze bespreken niet alleen algemene onderwerpen, maar belichten ook de actualiteit. Hacken is een hot item.

Verwachte eindtijd: 18:00