SparkShack 3

From RevSpace
Revision as of 20:14, 22 August 2021 by Supakeen (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

De Sparkshack is de metaalwerkplaats van RevSpace, hier worden allerlei leuke dingen gedaan met metaal zoals: smeden, lassen, snijden, en slijpen. De Sparkshack is zo ingericht dat je dit hier veilig kan doen, maar daar moet je wel wat dingen voor weten!

Veiligheid

Het is een goed idee om aan te nemen dat alles in de Sparkshack warm is, iemand kan iets hebben laten liggen. Of je hebt zelf iets per ongeluk warm gemaakt. Draag daarom altijd goede handschoenen, leer, gevoerd. Bij veel dingen in de Sparkshack komen vonken vrij (ha) of klodders gesmolten metaal. Daarom wil je het liefste kleding dragen die niet brandbaar is, of in ieder geval niet smelt.

Dat betekent dat je beter geen synthetische kleding kan dragen maar dingen die natuurlijk zijn: wol en katoen doen het goed daarvoor. Ook is het verstandig om geen flapperende kleding te dragen die achter dingen kan blijven hangen of waar een slijptol of boor zich in kan vastgraven.

Daarnaast zijn veel dingen in de sparkshack zwaar, het is dus een goed idee om stevige schoenen met verstevigde neuzen te dragen voor het geval je een stuk staal, gereedschap, of iets anders laat vallen.

Bescherm jezelf alsof je niet de controle hebt over wat een ander in de shack gaat doen.

Gereedschap

Bijna al het gereedschap in de Sparkshack vereist extra instructie voor gebruik. Pak ze niet zomaar op om mee aan de slag te gaan maar vraag iemand met kennis om je te introduceren in het veilig gebruik. Er staat meer over specifieke veiligheidseisen op de pagina's van de gereedschappen.

  1. Lasapparaat
  2. Autogeen Lasset
  3. Plasmasnijder

Geschiedenis

Sparkshack 3 is de derde iteratie van de Sparkshack, de vonken-en-vuur-werkplaats van RevSpace. Hier staat de BBQ en hier wordt gelast, gesmeed, geslepen, plasmagesneden, en natuurlijk gebarbecued. De ontzettend heftige afzuiging maakt de sparkshack ook geschikt om stinkende verf, epoxy, of olie te laten uitharden/drogen. Het is ook de enige plek van RevSpace met een krachtstroom-aansluiting.

  • SparkShack 0 heeft nooit bestaan maar je kunt het dakterras van RevSpace 1 zien als voorloper van de Sparkshack. Het dakterras had geen dak en geen krachtstroom, en was natuurlijk niet stevig genoeg voor rammen op een aambeeld, maar het had wel een BBQ en er is heel wat gelast.
  • SparkShack 1 was een 60 m² voormalige fietsenschuur bij RevSpace 2, die we jarenlang intensief hebben gebruikt, maar die is gesloopt zonder dat er ooit een besluit is genomen over welke kleur die moest hebben.
  • SparkShack 2 was een 120 m² containergebouw bij RevSpace 2, waarvan ca. 45 m² als houtwerkplaats en 15 m² als metaalwerkplaats waren ingericht; verder waren er een Mate-hok, een hok voor zendamateurs, en een projectruimte die nooit in gebruik is genomen. We moesten 1 jaar na ingebruikname van SparkShack 2 alweer verhuizen...
  • SparkShack 3 is de kleine 8(?) m² aanbouw naast de garagedeur van RevSpace 3. Voor activiteiten zonder vonken en vuur (en stank :P) is er nu een nieuwe werkplaats binnen (ca. 50 m²), los van de Sparkshack.

Eigenlijk zou er veel meer info op de wiki moeten staan over de sparkshack. Wie biedt? :)