Difference between revisions of "OpenDag2015"

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
Line 10: Line 10:
 
[[Category:OpenDag]]
 
[[Category:OpenDag]]
  
 +
 +
Programma:
 +
 +
- Smederij?
 +
- Capture the flag?
 +
- Privacy-café
  
  

Revision as of 16:58, 6 March 2015

Event OpenDag2015
Name OpenDag2015


Duration 28 March 2015 - 28 March 2015
Information


* Location: RevSpace
* Open from: 14:00


Programma:

- Smederij? - Capture the flag? - Privacy-café


Persbericht: Jaarlijkse open Hackerspaces dag dit jaar op 28 maart

"Op zaterdag 28 maart is er weer de kans om een hackerspace te bezoeken. Hackerspaces zijn locaties waar hackers bijeenkomen om te werken aan projecten. Hackers zijn nieuwsgierige mensen met een uitgesproken technische creative instelling, die de wereld op diverse manieren willen verbeteren. Dit kan zijn door onderzoek te doen naar beveiligingsproblemen op het internet en bij banken, maar ook door het creatief inzetten van techniek en het ontwikkelen van nieuwe manieren daarvoor. Denk hier bijvoorbeeld aan het aantonen en oplossen van datalekken, het bouwen van 3D printers of lasercutters of het ontwikkelen van versleuteling voor veilige communicatie.

De Nederlandse hackers vinden het belangrijk om de hackerswereld transparanter te maken, daarom worden tijdens de open dag de hackerspaces extra opengesteld voor het publiek. Tijdens deze dag is het mogelijk om te zien wat hacken inhoudt en te leren wat er allemaal mogelijk is in een hackerspace. Enkele voorbeelden van activiteiten zijn: - Leren hoe websites, netwerken en andere computer bestuurde systemen kwetsbaar kunnen zijn voor aanvallers en wat er tegen gedaan kan worden. - Het programmeren van electronica zoals Arduino en Raspberry Pi. Hackers kunnen laten zien hoe je dit kunt inzetten voor het bouwen van cnc lasercutters, 3d printers, domotica, klokken, pick en place machines en autonome robots. <ditweg>uitleggen hoe deze gebruikt kunnen worden door kwaadwillenden om zo bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een computer of netwerken, maar ook hoe deze systemen ingezet kunnen worden om zelf domotica te ontwikkelen.</ditweg> - Het gebruik van 3D printers om een sleutel na te maken van een foto, of bijvoorbeeld een kunstkaak te ontwikkelen. - Discusseren over het gebruik van persoonsgegevens door bedrijven of de overheid, en de invloeden hiervan op de privacy. Ook zijn er per hackerspace verschillende presentaties van de individuele projecten die in deze hackerspace worden uitgevoerd.

Hackers vinden ethiek een belangrijk onderwerp, en onderscheiden zich van cybercriminelen door naleving hiervan. Tijdens de open hackerspaces dag zal uitleg worden gegeven hoe hackers hierin bijdragen door met een frisse blik naar de maatschappij, techniek en organisaties te kijken, en hoe zij hun kennis hierover met onze samenleving delen.

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen tijdens de open dag. Vanaf 10:00 uur ‘s ochtends zijn de deuren geopend en om 17:00 is het dagprogramma afgelopen. Sommige spaces zijn ook ‘s avonds geopend.

Aanmelden is niet nodig, het wordt wel op prijs gesteld als pers zich vooraf meldt.

Veel Nederlandse hackerspaces doen mee, kijk voor meer informatie over het programma op hun eigen websites