Difference between revisions of "Recepten"

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
(Inleiding)
m
Line 38: Line 38:
  
  
Maak alle groente schoon en sny alles in groffe stukken. Gooi alles in een braadpan en doe er wat zout, peper, rozemarijn en olie bij. Zet dit op een laag vuur en doe de deksel dicht. Roer eens per 5 minuten om zodat het niet aanbakt.  
+
Maak alle groente schoon en snij alles in groffe stukken. Gooi alles in een braadpan en doe er wat zout, peper, rozemarijn en olie bij. Zet dit op een laag vuur en doe de deksel dicht. Roer eens per 5 minuten om zodat het niet aanbakt.  
  
  

Revision as of 17:31, 2 December 2016

Project Koken
Swedish poser.jpg
Lekker eten!
Status In progress
Contact Sebastius
Last Update 2016-12-02

Inleiding

Koken op de Space. Een leuke hobby maar ook een uitdaging. De middelen zijn beperkt. Enekele ingrediënten zijn "aanwezig op de space". Dat wil zeggen dat ze "aanwezig" zijn als je dat hebt gecontroleerd, geen garanties.

Keukeninventaris

  • Inductiekooktoestel (1 pit)
  • Combi-magnetron (kleintje)
  • Wokpan
  • Koekenpan
  • Grote Ikea pan (10L?)
  • Snijplanken
  • Messen
  • Spatels
  • Blikopener
  • Stamppot-stamper

Geteste recepten

Vlaamsche pot

Voor 4 personen met onderstaande hoeveelheden. Circa €4,00 a €4,50 pp:

  • 8 Roseval aardappeltjes (of andere vastkokende)
  • 2 grote uien
  • 2 grote winterpenen
  • 2 pastinaken
  • 4 tenen knoflook
  • Rozemarijn (vers)
  • Grof gemalen zwarte peper en willekeurig zout
  • Olie
  • 4 kippenbouten groot, naturel
  • Zaanse (of Vlaamsche) mayonaise
  • Appelmoes


Maak alle groente schoon en snij alles in groffe stukken. Gooi alles in een braadpan en doe er wat zout, peper, rozemarijn en olie bij. Zet dit op een laag vuur en doe de deksel dicht. Roer eens per 5 minuten om zodat het niet aanbakt.


Grill ondertussen de kippenbouten, maar kruid ze eerst. Gooi wat peper, zout, rozemarijn, olie en knoflook in de vijzel en maal dit tot een kruidenpasta. Het beste is deze pasta onderhuids aan te brengen (bij de kip).


Na een half uur grillen en bakken is het wel gaar (controleer wel de kip!)


Serveer de mayo en appelmoes bij de pot.


Eet smakelijk!

Nasi Goreng

Voor 10 personen met onderstaande hoeveelheden. Circa €2,50 a €3,00 pp:

  • Conimex Boemboe Nasi Goreng
  • 500gr Basmati rijst (mogelijk aanwezig op space)
  • 350gr Nasi/Bami Vlees
  • 300gr Spekreepjes
  • 700gr Nasi/Bami groente
  • 10x AH Basic Kipsate
  • 2 EL Ketjap Manis (aanwezig op space)
  • 1 EL Ketjap Asin (aanwezig op space)
  • 4 zakken kroepoek (2x Cassave en 2x regulier)
  • 12 eieren
  • Atjar (mogelijk aanwezig op space)
  • Gebakken uitjes (mogelijk aanwezig op space)
  • Seroendeng (mogelijk aanwezig op space)
  • Wokolie (aanwezig op space)

Rijst koken (8 minuten in kokend water, afgieten en apart zetten). Pepers ontdoen van zaadlijsten, snipperen. Spek uitbakken in wokolie, vlees bruin bakken. Groenten 2 minuten meebakken. Twee eieren toevoegen aan mix en losroeren. Boemboe en 50ml water toevoegen. Vlees/groentemengsel toevoegen aan rijst in grote schaal, goed roeren met 2 EL Ketjap Manis en 1 EL Ketjap Asin. Rustig af laten koelen.

Sate verwarmen in pan heet water. Apart zetten.

Eieren bakken naar smaak.

Nasi afbakken in wok.

Smakelijk eten!

Coq Au Camping

Recept op AH.nl Was goed te verdubbelen, prima smaak. Past niet in de wok, je kunt net zo goed direct in de grote pan beginnen. Aangekoekte meuk komt toch los met de rode wijn. Kleinere kipstukjes genomen (vleugeltjes doormidden gehakt) (mogelijk is kipdijfilet of gewoon kipfilet fijner, zonder botjes). Celavita minikrieltjes zijn ietsje duurder maar wel lekkerder en sneller gaar. In tweede ronde twee teentjes knoflook toegevoegd: heerlijk!

Paëlla

Recept op AH.nl Heerlijk gegeten. Goed te verdubbelen maar past nét niet in de wok op het einde als de erwten en zeefruit er in moeten. Kipdijfilet is een must. Goede Chorizo ook. Reguliere paprika ipv puntpaprika gebruikt. Diepvrieszak Zeefruit gebruikt ipv alleen Gamba's. Was al gaar, wel zo makkelijk en meer variatie. Zonder salade voor ongeveer 10 man te eten, met salade lukt 12 ook wel.

Chili con Carne

Recept op AH.nl Super. Geserveerd met ruime salade. Met z'n 12en gegeten, er hadden nog 1 of 2 meer mee kunnen eten. Recept verdrievoudigd. Twee dozen tomatenblokjes toegevoegd en iets meer water dan voorgeschreven. Ook een mix van diverse soorten bonen gebruikt (kidney, bruin en zwart). Absoluut maximum van wat met onze pannen te maken is qua volume. Iets langer door laten garen vanwege de sperziebonen. Gebruikte kruidenmix: http://www.ah.nl/producten/product/wi237932/mesa-mexicana-chili-seasoning-mix

Mediterrane stamppot

Recept op AH.nl Lekker. Met onze huidige setup max 8 personen (verdubbeld, geserveerd met stokbrood en sla).

Wel het nodige veranderd/verbeterd. Om het voor 1 pit geschikt te maken eerst de 'saus' gemaakt. In plaats van rookworst een mixschotel chipolata-braadworstjes gebruikt (in stukjes gesneden). Ik vermoed dat Catelaanse braadworsten nog meer smaak geven. Heeft wel wat zout/peper nodig. Mogelijk nog wat Provençaalse of italiaanse kruiden toevoegen voor wat meer diepgang.

Pasta Bolognese

Voor 10 hackers

  • 1250 gram Tagliatelle
  • 500 gram rundergehakt
  • Zak Italiaanse roerbakmix (400/500 gram)
  • Doosje Champignons (250 gram)
  • 2 dozen gezeefde tomaten
  • 2 blikken gepelde tomaten of dozen tomatenblokjes
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels gembersiroop (al op de space aanwezig)
  • Flinke zak geraspte kaas (500gr)
  • Pot Pastakaas-poeder
  • Half bouillonblokje kip of rund
  • Halve pot gevriesdroogde italiaanse kruiden (dat groene spul, niet de bruine meuk!)
  • Standaard Hacker Sla (2 komkommers, 2 rode paprika's, zakje wortelrasp, zakje Ruccola, 4 tomaten)
  • Standaard stokbrood (2 stokbroden)
  • Olijfolie
  • Zout en peper (aanwezig op de space)

Saus

Snipper de champignons, ui en knoflook. Fruit de ui in een beetje olie op laag vuur, 5 minuten tot ze mooi glazig en lichtbruin zijn (dan komen de suikers vrij). Voeg de gehakt toe, samen met de knoflook, een halve pot italiaanse kruiden en flink peper (je maalt over het vlees een volle ronde peper). Bakken op middelhoog tot het gehakt rul is, en kleur begint te krijgen.

Voeg de groentenmix en champignons toe en bak deze een 2 minuten mee. Regelmatig omscheppen!

Voeg de gezeefde tomaten, gepelde tomaten (even klein hakken!), de gembersiroop en een half verkruimeld bouillonblokje toe. Breng aan de kook. Laat een paar minuten sudderen. Regelmatig roeren!

De saus is in principe klaar. Proeven!

Pasta en salade

Haal de wok van de pit en zet de pan met heet water op (ruim, driekwart vol) met een flink schot zout. Breng aan de kook. Tagliatelle er in. Gedurende het koken (ca 10 a 12 minuten) regelmatig roeren.

Snijd alle slacomponenten en maak de salade. Dressing vlak voor het eten pas toevoegen, anders heb je slappe sla.

Stokbrood snijden, kruidenboter klaarzetten.

Zodra de pasta beetgaar is (hij gaart nog iets door tijdens afgieten en op tafel) afgieten. Scheutje olie erin, roeren, en daarna de saus er doorheen scheppen. Doe dit met beleid, anders maak je er een dikke klont pasta van.

Eet smakelijk!

Variatietips

  • Een beetje Sambal of een rood pepertje?

Hutspot

Voor 12 hackers

  • 3x zak hutspot 1kg
  • 3x zak stamppotaardappelen 600gr
  • Knoflook (3 tenen)
  • 4x bakje Catelaanse braadworsten (3 worsten per bakje, eventueel meer vleesch aanschaffen)
  • Potje Maggi Juspoeder
  • Standaard Revspace Salade (2x komkommer, 6x tomaat, 2x paprika, 2x zakje sla, sladressing)
  • Standaard stokbrood/kruidenboter

Vlees braden, knoflook toevoegen, kort meebakken. Jus aanmaken en vlees laten sudderen. Laat een minion de sla bereiden.

Pan vullen met aardappels en de wortel/ui mix en water (flink zouten). Aan de kook brengen. Na 20 minuten koken aardappels prikken of ze gaar zijn. Zo ja: afgieten en weer even opzetten (wat water laten verdampen). Daarna stampen met flink peper en eventueel nog wat zout. Vlees nog even opzetten.

Eet smakelijk!

Variatietips

  • Nasikruiden (ik vermoed 2 zakjes) wellen en toevoegen tijdens het stampen met sambal
  • Zout tijdens koken vervangen voor 2 of 3 bouillonblokjes
  • Spekblokjes/reepjes goed uitbakken (voordat je aan het vlees begint, uit laten lekken op keukenpapier) en na het stampen erdoor scheppen

Handige Sides

Standaard salade

per 6 hackers (ongeveer)

  • Komkommer
  • 3 tomaten
  • half zakje wortel rasp
  • 100/150g gemengde sla of ruccolamix oid

Uit te breiden met een paprika, radijs, blikje mais oid. Ik kies er meestal voor om als er veel paprika in het hoofdgerecht zit, dat weg te laten in de sla. Hetzelfde met wortel als je bv hutspot maakt.

Stokbrood

Altijd lekker. Stokbrood is voor een hacker of 5 ongeveer, hangt af van het hoofdgerecht.

Morphjes Sauzenfabriek

Knoflooksaus

Ongeteste recepten

Linkjes