Difference between revisions of "Kindle repair"

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
(Created page with " {{Project |Name=Kindle repair en hacking |Picture=kritiekeaccu.jpg |Omschrijving=Antieke Kindle DX gerepareerd en gehackt |Status=Completed |Contact=Sebastius...")
 
 
Line 54: Line 54:
  
 
Onder de motorkap blijkt er gewoon serieel uitgebroken te zijn. Enige caveat: 1.8v in plaats van de gebruikelijke 3.3v of 5v. Dus de USB Serial met een levelshifter aangesloten:
 
Onder de motorkap blijkt er gewoon serieel uitgebroken te zijn. Enige caveat: 1.8v in plaats van de gebruikelijke 3.3v of 5v. Dus de USB Serial met een levelshifter aangesloten:
 +
 +
[[File:Kindledx serial.jpg|400px]]
  
 
[[File:kindle_serial.jpg|400px]]
 
[[File:kindle_serial.jpg|400px]]

Latest revision as of 23:31, 3 April 2020

Project Kindle repair en hacking
Kritiekeaccu.jpg
Antieke Kindle DX gerepareerd en gehackt
Status Completed
Contact Sebastius
Last Update 2020-04-03

Ik kreeg van een aardige tweaker een antieke Kindle DX voor de verzendkosten en in ruil voor weer eens een ouderwetse Knutselblog. Toch veel te veel tijd thuis nu door #staythefuckhome dus waarom niet :)

De Kindle gaf aan dat hij leeg was. Kritiek zelfs.

Kritiekeaccu.jpg

Met advies van iFixit ( https://nl.ifixit.com/Guide/Amazon+Kindle+DX+LCD+Replacement/73689?lang=en ) de Kindle opengepeuterd en de plofaccu kwam me al tegemoet:

Plofaccu.jpg

Nu zijn plofaccu's wel een beetje gevaarlijk. Helemaal dode cellen (zoals deze) kunnen wel wat hebben maar maak ze niet lek! Je krijgt een spontane felle brand, je kamer vult zich met rook en je mag het NIET blussen met water! Mogelijk ga ik van de week wel even kijken of ik deze cel nog tot ontbranding kan krijgen :P

Ik heb vervolgens de cel voorzichtig uitgepakt, want ik wilde het printplaatje en het frame redden.Na wat tape en labels verwijderd te hebben kwam ik op dit uit:

Accu afgepeld.jpg

En een vlotte soldeerbeweging bevrijdde het printplaatje. Deze heb ik nodig omdat dit accupack iets slimmer is en allerlei dingen rapporteert aan de Kindle. Geen printplaatje betekent geen boot.

Accu printje.jpg

Ik had nog een paar mooie nieuwe (kleinere, dat wel) cellen liggen met ingebouwd protection bordje, deze heb ik aan het printje gesoldeerd:

Nieuwe accu.jpg

En in het framepje gemonteerd! Tape was op, dus professioneel opgelost met een verknipte sticker :P

Accu met frame.jpg

Accu in kindle.jpg

En de hardware leek weer klaar!

Accu kindle overzicht.jpg

Na korte tijd startte de Kindle weer op! Nice!

Kindle boot.jpg

Maar het geluk was van korte duur: hij wilde, ondanks een werkende 3G verbinding (deze Kindle heeft een 3G simkaart ipv wifi zodat ie wereldwijd werkt), niet registreren. Een paar handmatige software updates later wilde hij nog steeds niet verbinden.

Hmmm. De laatste update installeerde een nieuw certificaat. Zou het misschien...

Kindle datum fout.jpg

Jup, met het commando @date in de zoekbalk kreeg ik de actuele datum en tijd te zien. En die liep een beetje... heleboel... enorm.... scheef. Kennelijk wil de Kindle niet een NTP verbinding leggen of synchroniseren, want dat kan hij pas als hij geregistreerd is. Wat niet gaat omdat de tijd en datum niet goed staan omdat hij geen verbinding heeft. Een cirkel dus.

Onder de motorkap blijkt er gewoon serieel uitgebroken te zijn. Enige caveat: 1.8v in plaats van de gebruikelijke 3.3v of 5v. Dus de USB Serial met een levelshifter aangesloten:

Kindledx serial.jpg

Kindle serial.jpg

De boel verbonden (115200, 8N1) en met een tooltje online ( https://www.sven.de/kindle/ )het root password achterhaald en we're in!

Root login.jpg

Met het klassieke 'date' commando stel ik de tijd in en daarna hwclock -w schrijf ik het naar de hardware toe.

Datum setup.jpg

En na een reboot kon ik eindelijk aanmelden en bij mijn Amazon Kindle boeken:

Matige boeken.jpg

De datum die reset naar 1970 is een standaard Unix/Linux ding. Het komt ook vaker voor dat je daardoor niet kunt installeren. Een oude Macbook met een brakke accu zal absoluut weigeren een nieuwe MacOS te installeren tot de datum weer goed staat. Gaat met hetzelfde commando 'date' trouwens in de terminal.

Het is wel een kwalijk probleem dat een dode accu niet simpel te vervangen is (je moet best wel even pulken voor het apparaat open gaat) en daarna het kreng nog niet werkend krijgen is natuurlijk een echte belediging van het milieu en de gebruiker. Deze werkt weer en kan in principe gewoon weer jaren boekjes lezen. Met Calibre mik je er zo verse content op (die even geconverteerd moet worden naar Amazons propriétaire formaat natuurlijk.De walled garden is sterk in dit apparaat. Dit ding is in ieder geval geen afval geworden.