HackerspaceDag2012 Nieuwsbericht

From RevSpace
Revision as of 20:52, 24 February 2012 by Gori (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search
 PERSBERICHT

Hackers geven kijkje in keuken: open dag zaterdag 31 maart 2012, 10:00 t/m 17:00 uur

===================================================

Den Haag - Op 31 maart 2012 openen hackerspaces in Nederland hun deuren voor iedereen die wil weten wat hackers bezighoudt en waar zij mee bezig zijn. Nederland telt momenteel tien hackerspaces. Een hackerspace is een ontmoetingsplek en werkplaats, waar technologisch geïnteresseerden, creatieven en kritische beschouwers elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en samen aan projecten werken.

"Hacken" is meer dan het testen en breken van beveiliging van computers en netwerken. Maar dat ligt niet voor iedereen voor de hand. Met deze open dag willen de hackerspaces van Nederland laten zien dat de hackergemeenschap in het land een veel omvangrijker spectrum aan interesses kent, en ook een rijke historie heeft; zo komt bijvoorbeeld internetprovider XS4ALL voort uit de hackerswereld.

Ook leggen hackers op deze open dag graag uit wat 'ethisch hacken' nu precies is. En waarom de gemiddelde hacker geen bedreiging vormt, maar juist graag kennis deelt over bedreigingen op bijvoorbeeld het internet en beveiligingsproblemen bij grote ICT-projecten van bedrijven en overheden. Kennis dient gedeeld te worden. Dat is een binnen de Nederlandse (en internationale) hackergemeenschap breed gedragen waarde, die stamt uit de begintijd van de hackercultuur in Boston (VS) aan het eind van de jaren 60.

De activiteiten die Revspace zal presnteren zijn te vinden op internet op https://revspace.nl/HackerspaceDag2012

Een impressie :

- Fabricage in eigen handen; veel hackerspaces beschikken over allerlei machines om materialen mee te bewerken. Wij hebben nee laster snijder hiermee is het mogelijk hout, acryl en andere materialen computergestuurd te snijden met een laser-snijder. Kom zelf een sleutelhanger met je naam er in snijden !

- Microcontrollers voor beginners; het Arduino-platform is een laag-drempelige instap om te beginnen met microcontrollers en vormt de basis voor vele elektronische en mechanische projecten. Ook mensen die nog nooit met elektronica of microcontrollers hebben gewerkt kunnen zelf aan de slag; diverse hackerspaces zullen de bezoekers kennis laten maken met de Arduino en hen op weg helpen.

- Veilig surfen op internet: welke gevaren schuilen er op het internet? Wie wel eens online gaat bij de koffie-corner in het station of deelneemt aan sociale netwerken loopt ongemerkt het risico in vele vallen te lopen; leer van de hackers zelf hoe men zich hier tegen kan wapenen.

- Open Source software


Dit is slechts een kleine greep uit de activiteiten die worden ontplooid. In heel nederland geven hackerspaces een eigen invulling aan de open dag. Voor een totaaloverzicht van de activiteiten en openingstijden per space kan men terecht op http://hackerspaces.nl/.

Iedereen is welkom om bij een van de deelnemende hackerspaces een kijkje te komen nemen. Om 10:00 uur 's ochtends openen de deuren, om 17:00 is het programma afgelopen. Sommige spaces zijn ook 's avonds geopend. Aanmelden is niet nodig, hoewel het op prijs wordt gesteld wanneer pers zich vooraf meldt.