18650 Cell Tester

From RevSpace
Revision as of 22:08, 11 January 2019 by AlexanderB (talk | contribs) (Created page with "{{Project |Name=18650 Cell Tester |Picture=plaatje dat je geupload hebt op de wiki |Omschrijving=Een apparaat dat automatisch gerecyclede 18650 cellen oplaad, ontlaad, en w...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Project 18650 Cell Tester
350px
Een apparaat dat automatisch gerecyclede 18650 cellen oplaad, ontlaad, en weer oplaad, en daarbij de capaciteit en interne weerstand meet. Tot 40 cellen tegelijkertijd.
Status In progress
Contact AlexanderB
Last Update 2019-01-11

Ik loop al sinds 2014 rond met dit idee om de 18650 cellen uit laptops te recyclen. Belangrijk daarbij is om de dode en slechte cellen de scheiden van de redelijke, of zelfs goede, de beste methode naar mijn mening is om te meten hoeveel energie er uit komt met ontladen.

In 2016 heb ik een initiële proof-of-concept gebouwd, (https://revspace.nl/BatteryTester) en in 2017 een daadwerkelijk werkende proof of concept. <insert fotos>

Eind 2018 ben ik begonnen aan een gestructureerde, en geïntegreerde oplossing. Twee losse planken, een met opladers en een met een tester was niet echt handig, het zou beter zijn als het een geïntegreerd apparaat is.

Daarvoor heb ik een PCB ontworpen waar aan de bovenkant kant cel-houders op zitten, en op de onderkant oplaadcircuits, ontlaadcircuits, en een microcontroller om het geheel aan te sturen. Deze printplaten kunnen aan elkaar door gekoppeld worden, en maken via TTL RS232 verbinding met elkaar, en uiteindelijk met een microcontroller die een display aanstuurt om de resultaten weer te geven.

De printplaten worden bevestigd op een lasergesneden frame, actief gekoeld met een fan, en gevoed vanuit een 5V voeding.

Huidige status: wachten op de laatste onderdelen in de post, software (her)schrijven, software voor een SHA badge schrijven die als scherm/interface gaat dienen.